Laatste kans: Tatoeages en Tanach

Tatoeages, de nieuwe sieraden van de moderne tijd?

Gepubliceerd op: 8 december 2022

In de Tora staat een niet mis te verstaan verbod op tatoeages (Leviticus 19:28). In het oude Nabije Oosten waren tatoeages juist heel erg populair. Deze zijn ook te zien in de kunst van de oudheid, bijvoorbeeld in het drinkschaaltje uit het oude Egypte hieronder. Een luitspeelster zit onder een druifplant; ze is halfnaakt en op haar dij is een tatoeage van de Egyptische god Bes aangebracht. Het aapje achter haar probeert haar gordel los te maken. Niet bepaald een vroom beeld!
Wat waren de gebruiken en associaties van tatoeages in de oudheid en zouden deze het verbod in de Tora kunnen verklaren? In haar lezing legt dr. Marjo Korpel, docent oudtestamentische studies aan de Protestantse Theologische Universiteit, het uit.

Deze lezing is gratis voor leden van het Genootschap voor de Joodse Wetenschap in Nederland. De lezing is 'live' en wordt niet opgenomen.

Egyptische schaaltje, uit de collectie van het Rijksmuseum van Oudheden, Leiden

Item in samenwerking met Genootschap voor de Joodse Wetenschap in Nederland.

Het Genootschap voor de Joodse Wetenschap in Nederland is opgericht in 1919 in navolging van soortgelijke genootschappen in het buitenland, die voortkwamen uit de traditie van de Wissenschaft des Judentums. Van oudsher organiseert het genootschap lezingen waarin joodse wetenschap in de ruime zin van het woord centraal staat. Er worden lezingen gehouden over joodse cultuur, religie, geschiedenis, literatuur, medische onderwerpen, fysica, filosofie, muziek, of een combinatie daarvan. Het genootschap organiseert 6 à 7 lezingen per jaar. Deze worden altijd op zondag gehouden. De contributie bedraagt € 25 per jaar.

meer informatie: genootschapjoodsewetenschap.nl
Logo samenwerking 'Genootschap voor de Joodse Wetenschap in Nederland'

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.