Kunst en cultuur (en nog een klein beetje Chanoeka)

Crescas maakt een keus uit het aanbod aan kunst en cultuur waarvoor je in deze coronatijd het huis niet uit hoeft.

Gepubliceerd op: 10 december 2020

Het jaarlijkse B’nai B’rith Loge Hilleel Chanukah Concert dat in het Concertgebouw en in het RAI theater zou plaatsvinden is vanwege corona afgelast.
Wat velen nog niet wisten is dat Stichting Chanukah Concert een prachtig alternatief heeft gevonden: een livestream vanuit de Uilenburgersjoel!

Het Maestro Jules Orkest en de “Three Dutch Cantors” Gilad Netzer, Ken Gould en Sacha van Ravenswade, brengen onder leiding van dirigent Jules van Hessen op **13 december om 20.00 uur** geliefde Chanoekamuziek.
Je hoeft je niet aan te melden en er zijn geen kosten aan verbonden. Als je enkele minuten voor 20.00 uur ’s avonds op chanukah.nl/live-uitzending klikt, ben je onderdeel van het virtuele publiek in Nederland én daarbuiten!Onvermijdelijk staan vooral de buitenlandse Joodse digitale media ook nu weer vol met recepten voor Chanoeka.
The Nosher verzamelde 8 Jewish Fried Foods from Around the World, Kveller beperkte zich niet tot gefrituurd lekker in 7 Delicious Hanukkah Recipes From Around the World.
Het Amerikaanse foodietijdschrift Epicurious stelde A Very Modern Hanukkah Menu samen.

Wie voelt zich geroepen om voor volgend jaar eens een Nederlands Chanoekamenu samen te stellen? Laat het ons weten!

Het gedicht Todesfuge van de Roemeense dichter Paul Celan (1920-1970) staat centraal in de tentoonstelling Een graf in de wolken die vanaf 11 december in het Joods Historisch Museum te zien is. Een lezing over de totstandkoning van de tentoonstelling door gastconservatoren Paul Sars en Helly Oestreicher wordt zondag 13 december om 14.40 uur live gestreamed. Lees meer hoe je die kunt zien op de Facebookpagina van het JCK.

Psychiater, psychotherapeut en publicist Louis Tas zou 25 december 2020 100 jaar zijn geworden. Een mooie aanleiding om stil te staan bij het leven en de betekenis van deze bijzondere man.

Abram de Swaan (essayist, socioloog en professor) spreekt met vrienden, collega’s en familieleden de betekenis van Luois Tas als supervisor, als vriend en als familielid. Aan de orde komen zeker ook de thema’s schaamte en jaloezie en 'het schaamteclubje'. Een selectie van exclusieve filmfragmenten uit een interview uit 2010 dat Paul van den Bos en Abram de Swaan met Tas hadden..

Dit intieme en eenmalige programma is tot stand gekomen door een samenwerking tussen de Balie en de dochters van Louis Tas: Ester, Tamar, Simcha en Shula.

De avond is geheel online te volgen via de livestream Louis Tas 100 jaar. Deze zal ca. 5 minuten voor aanvang starten.

De vijfkoppige formatie KlezPlus speelt zondag 20 december om 14.30 uur in Theater Bellevue in Amsterdam een programma met klassieke klezmermuziek, bekende Joodse melodieën en originele composities, van razendsnelle freylachs tot ingetogen terkishers en alles er tussenin. De zaal is open vanaf 14.00 uur.
Aanmelden verplicht: graag vóór 11 december via activiteiten@joodswelzijn.nl  of 088-165 22 00.

En dan is er ook nog dit:

  • In (en vanuit) de Balie in Amsterdam op maandag 14 december om 19.00 uur een gesprek tussen een aantal deskundigen uit diverse disciplines over digitalisering en de macht van de overheid en politiek. Er is slechts een beperkt aantal kaarten beschikbaar voor Democratie in digitale tijden: Wie mag sturen met data?. Uitverkocht? Je kunt gratis live meekijken: ca. 5 minuten voor aanvang verschijnt de livestream.
  • Op 26 november werd in Leiden de jaarlijkse Cleveringalezing gehouden. Ruim 200 mensen waren via Zoom en Facebook Live aanwezig, en talloze anderen keken later alsnog via Facebook Live. Meer informatie op Netherlands Worldwide. Aan het programma leverde vanuit de Nederlandse ambassade in Israël de Israëlische fluitist Avner Geiger een muzikale bijdrage. Geiger stamt van moederskant af van de Amsterdamse diamantairsfamilie Spitz, die tot een dikke eeuw geleden in het Rembrandthuis woonde.
  • Avner Geiger laat op zijn website muziek van Nederlands-Joodse componisten herleven in het project Regained music.

Regained music

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.