Kunst en cultuur
Gepubliceerd op: 24 september 2021
Concert
De afgelopen tijd konden we weliswaar boodschappen doen, de sterren en de maan beschouwen, tv en film kijken, podcasts beluisteren, surfen en zoomen via onze computers, maar het node gemiste culturele leven, namelijk een theater of concert bezoeken, werd helaas niet toegestaan. Nu is de langdurige corona-cultuur-drooglegging echter doorbroken. Reden genoeg om een feestelijk concert te organiseren:
SHURA VIERT!
Shura viert dat zij en haar musici (Ensemble Novaya Shira) weer voor publiek mogen spelen; ze viert dat er nieuwe composities zijn ontstaan; ze viert haar meest recente CD Malakh (net verschenen toen corona uitbrak in maart 2020) en viert dat zij op 6 september zestig is geworden. We gaan vierdubbel vieren en we hopen dat jullie er bij kunnen zijn!
Op zondag 26 september 2021 zal dit feest plaatsvinden in de vorm van twee concerten in de Keizersgrachtkerk: Keizersgracht 566 te Amsterdam
Er zijn twee concerten, vanwege een beperkt aantal bezoekers.
Het eerste concert is van 15.00 - 16.10 uur.
Entree vanaf 14.15 uur met gelegenheid wat te drinken vóór het concert.
Het tweede concert is van 17.00 - 18.10 uur, met drankje na afloop en gelegenheid tot nazit.
Graag aanmelden voor vroege (15.00 uur) of late concert (17.00 uur) via
[email protected]
Graag bij de aanmelding ook een tweede keuze aangeven i.v.m. de beperkte plaatsen.
De kosten zijn: 22,50 (inclusief drankje)
Na aanmelding ontvang je de bankgegevens om het geld over te maken, waarna de aanmelding
definitief is.
Symposium
Op 4 en 5 oktober zal het 15de Symposium over de Geschiedenis en Cultuur van de Joden in Nederland worden gehouden in de Uilenburger Synagoge in Amsterdam. Het symposium, met internationale wetenschappers en een concert, heeft als thema: The Imperial Turn in Dutch Jewish History.
Meer informatie en een volledig programma via deze link.
De voertaal van het symposium is Engels.
Tickets € 40,- (studenten en Vrienden van het Menasseh ben Israel Institute € 25,-) kunnen worden aangevraagd via het sturen van een email aan: [email protected].
Vanwege de coronaregels is er slechts een beperkt aantal plaatsen beschikbaar, en reserveren is verplicht. Het is mogelijk dat er om een vaccinatie-bewijs wordt gevraagd.

Tentoonstelling
Met de tentoonstelling Uit het Stof Gehaald wil de kunstenares Heleen van Deur een verbinding maken tussen de veelal Joodse werkers in de textiel rond de Nieuwmarkt en de Sint Anthoniesbreestraat uit de vorige eeuw en het heden. Aan beide zijden van de Sint Anthoniesbreestraat wordt derhalve haar werk rond deze thematiek geëxposeerd in de daar aanwezige vitrines die aan gevels en kolommen hangen. Bij de opening van de tentoonstelling op 24 september in Huis de Pinto wordt door historicus Rob Snijders ingegaan op deze geschiedenis en is er een bijbehorende gids waarin ook wordt stilgestaan bij de Joodse geschiedenis in deze buurt binnen de textiel. Het boekje is tevens te bestellen op de website van de organisator.
Synagoge Folkingestraat Groningen
Sinds 8 september, veertig jaar na de herinwijding in 1981, laat de Synagoge aan de Folkingestraat in Groningen een vaste tentoonstelling zien. Tientallen persoonlijke verhalen zijn vastgelegd in woord, beeld, film en audio. En niet zomaar verhalen. Het is een zintuigenprikkelende ervaring over hoe het is om in Joods Groningen te leven. Door middel van interactieve zuilen voorzien van honderden uiterst zorgvuldig ingekleurde zwart-wit beelden, activerende doe-stations en een ruime (leen-)collectie in samenwerking met onder andere het Joods Historisch Museum en diverse particuliere collecties.
Nieuwe museale inrichting
Wie nu Synagoge Groningen binnenloopt, wordt op moderne en eigentijdse wijze, via touch screens met digital storytelling, doe-stations, live-gesprekken, kunstobjecten en grote vitrines gevuld met museale schatten, meegezogen in de rijke Joodse geschiedenis van Groningen. Synagoge Groningen ontpopt zich hiermee tot een bijna volwaardig museum dat daarnaast dagelijkse culturele activiteiten en diensten huisvest. Historicus en tentoonstellingsmaker Willy van der Schuit ontwikkelde samen met Ontwerpcollectief Groningen het nieuwe interieur dat onderdeel is geworden van het opvallende monument. Liefke Knol maakte een aantal indrukwekkende films en Bertien Minco maakte een speciale audiotour met familieverhalen.
Synagoge Groningen: respect voor ruimte en religie
Synagoge Groningen is een plaats van herinnering, een levendige plek voor culturele activiteiten en een educatief centrum over Joodse religie en gebruiken. De synagoge vertelt op een historische locatie, waar de Joodse gemeenschap al sinds de achttiende eeuw samenkomt, het verhaal over het jodendom in het algemeen, maar in het bijzonder van gemeenschappen in de stad en provincie Groningen. Dit lokale aspect uit zich in verhalen en objecten van Joods-Groningse bedrijven zoals de puddingfabriek van Polak en de bandenlijmproducent Simson, maar ook persoonlijke bezittingen zoals gebedenboeken en brieven die getuigen van het samenleven als Joodse gemeenschap in voor- en tegenspoed.
In samenwerking met Stichting Oude Groninger Kerken, de eigenaar van het gebouw, is in 2021 de bouwkundige aanpassing van het gebouw afgerond. Daarna is de permanente museale inrichting gerealiseerd, een lang gekoesterde wens van het bestuur. “We wilden niet alleen het verhaal van het Joodse leven in de stad, provincie en grensstreek vertellen, maar juist ook zorgen dat de rijke geschiedenis en de wezenlijke bijdrage van de Joodse inwoner aan het culturele, maatschappelijke en economische leven niet verloren gaat. Onder het motto onbekend maakt onbemind hopen we dat deze verhalen zullen bijdragen aan wederzijds begrip en verdraagzaamheid”, stelt Gaby Poell, voorzitter van Stichting Folkingestraat Synagoge.
Deze vaste tentoonstelling is een bezoek meer dan waard.