Kunst en cultuur

Crescas maakt een keus uit cultureel en maatschappelijk moois en boeiends, online én in het echt!

Gepubliceerd op: 3 juni 2021

Bij Babi Yar, het ravijn in (destijds Sovjet)-Oekraïne aan de rand van Kiev, waar in september 1941 van twee dagen bijna 34.000 Joden door de nazi’s werden vermoord, bevinden zich tussen de metershoge populieren al meerdere gedenktekens. Daar is er nu een bijgekomen: op 11 mei werd er een uitklapbare synagoge geopend.


Persbureau Reuters maakte een verslag van dit belangrijke evenement en ook BBC World was erbij.

Het kleurige houten gebouw werd ontworpen door Manuel Herz Architects, een architectenbureau dat al verschillende Joodse projecten heeft verwezenlijkt. Op de website van het bureau zie je hoe het ontwerp tot stand kwam en hoe het er nu uitzien. Ook vind je er achtergrondinformatie over de plaats en de geschiedenis ervan.

Nu geleidelijk tentoonstellingen en musea in Nederland weer opengaan, kan de Leo Smit Stichting eindelijk het prachtige evenement Componisten in Oorlogstijd laten zien. De tentoonstelling over het bloeiende muziekleven in de jaren twintig en dertig van de twintigste eeuw, waaraan de Tweede Wereldoorlog een abrupt einde maakte, was al op diverse locaties gepland

Psychiater, psychotherapeut en publicist Louis Tas zou 25 december 2020 honderd jaar zijn geworden. Voor Debatcentrum de Balie is dat voldoende aanleiding om stil te staan bij het leven en de betekenis van deze bijzondere man.

Essayist en socioloog Abram de Swaan spreekt met vrienden, collega’s en familieleden over de betekenis van Louis Tas als supervisor, als vriend en als familielid. Aan de orde komen zeker ook de thema’s schaamte en jaloezie en 'het schaamteclubje', een door Tas in 1993 opgericht informeel multidisciplinair gezelschap dat tot 2009 samenkwam om over schaamte met elkaar van gedachten te wisselen, en er worden exclusieve filmfragmenten vertoond uit een interview uit 2010 dat Paul van den Bos en Abram de Swaan met Tas hadden.

Het intieme en eenmalige programma Louis Tas 100 jaar is tot stand gekomen door een samenwerking tussen de Balie en de dochters van Louis Tas: Ester, Tamar, Simcha en Shula.

Zelf aanwezig zijn is niet mogelijk: het evenement is uitverkocht, maar je kunt het gratis meekijken via onderstaande link: circa 5 minuten voor aanvang verschijnt de stream.

Type:
lezing
Wie:
Debatcentrum De Balie
Waar:
Online
Wanneer:
woensdag 16 juni 2021
Tijd:
20.00 uur

Ook het Joods Historisch Museum mag na maanden coronasluiting de deuren weer openen. Naast de tentoonstellingen Waterlooplein. De buurt binnenstebuiten (laatste dag: 13 juni!) en Zijn Joden wit? (tot 1 augustus 2021) is van 5 juni t/m 28 november een speciaal voor het JHM gemaakte tentoonstelling van het uitzonderlijke kunstenaarsduo Gil & Moti te zien. Meer over Forget & Remember op de website van het JCK.

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.