Kort nieuws van overal

Onze wekelijkse knipseldienst met opmerkelijke berichten

Gepubliceerd op: 8 oktober 2022

Het aantal door haat ingegeven incidenten tegen minderheden neemt toe. Sociale media zijn de platforms bij uitstek waar de inhoud van haatdragende retoriek en samenzweringstheorieën, vaak afkomstig van politici en extremisten, blijft circuleren. Het doel van het blog Facing Facts is om de groeiende kruisbestuiving tussen verschillende haatdragende ideologieën te analyseren, met een focus op antisemitisme en homolesbobitransfobie.

Het boek Johnny and Jones, van tieneridool tot nazislachtoffer zal worden verfilmd!

Shooting Star Filmcompany, de maatschappij achter succesfilms als De Dirigent, Sonny Boy, de Pietje Bell-films en Kruimeltje, heeft de filmrechten verworven van het boek Johnny and Jones, van tieneridool tot nazislachtoffer, van auteur Cees de Reus.

Het scenario wordt momenteel ontwikkeld door Maria Peters (Sonny Boy, De Dirigent). Ze zal de film ook regisseren.
Het boek Johnny and Jones, van tieneridool tot nazislachtoffer beschrijft het korte maar bewogen leven van jazz-duo Nol van Wesel en Max Kannewasser. "Ze ontdekten hun talent als muzikaal duo toen ze in 1934 tijdens een personeelsfeest van de Bijenkorf, waar ze beiden werkten, optraden. Twee jaar later gaven ze hun baan op en begonnen ze hun carrière onder de naam ‘Johnny and Jones’. Lees meer over dit project op Holland Filmnieuws.

Het bestuur van het Centre for Research of Dutch Jewry (CRDJ) heeft een overeenkomst gesloten met de Central Archives for the History of the Jewish People (CAHJP) in Jeruzalem. Het omvangrijke en unieke archief van CRDJ zal worden ondergebracht in de Nationale Bibliotheek van Israël.
Het materiaal zal daar toegankelijk zijn voor leden van CRDJ en voor het brede publiek met een indicatie dat het archief van het CRDJ de bron is.

Tijdens de overgangsperiode verdient het aanbeveling om met onze bibliothecaris Dini Goldschmidt per mail naar dina.goldschmidt@gmail.com link texteen afspraak te maken als je een van de CRDJ archieven wilt raadplegen.

Op de bodem van het Meer van Galilea (Kineret) zijn onlangs een aantal mysterieuze structuren ontdekt. Er werden onder meer een gigantisch stenen wiel en een maanvormig monument gezien. De raadselachtige bouwsels stellen archeologen over de hele wereld voor een raadsel. Wie heeft ze gebouwd en waarvoor werden ze gebruikt? Meer over deze opwindende ontdekking op Live Science: Mysterious Stone Structure Discovered Beneath Sea of Galilee.

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.