Boeken en ander nieuws voor lezers en boekenwurmen

Gepubliceerd op: 24 september 2020

Wekelijks kiezen we boeken die net uit zijn of binnenkort verschijnen en zoeken we uit of en zo ja hoe die boeken gepresenteerd worden. Uiteraard nemen we ook nieuwtjes mee over schrijvers en hun activiteiten.

Is dit een mens & Het respijt

Primo Levi

Amsterdam: Meulenhoff, 2019
Aantal blz.: 448
ISBN: 9789029093491
Vertaald door: Frida Vogels
Oorsponkelijke titel: Se questo e un uomo/La tregua

Als verzetsstrijder trok Primo Levi in 1943 de bergen in, maar hij werd al na enkele maanden gepakt en naar Auschwitz gedeporteerd. Als een van de weinigen keerde hij terug en schreef, aanvankelijk uit een chaotische, blinde drang, 'Is dit een mens', dat terecht als een van de klassieke getuigenissen over de Jodenvervolging wordt beschouwd.
Zestien jaar later volgde 'Het respijt', waarin Levi zijn thuisreis in de zomer en herfst van 1945 beschrijft, een absurde zwerftocht door Polen, Oekraïne, Wit-Rusland, Roemenië en Oostenrijk. Het is een tijd van respijt, vol explosieve levenslust en bizarre ontmoetingen en avonturen; een precair bestand tussen leven en dood. 'De afstand in tijd heeft duidelijk de heftigheid van de emoties getemd en ruimte gemaakt voor een met zichtbaar plezier gehanteerd schrijverschap', aldus de uitgever.

De nieuwste editie bundelt deze twee aangrijpende literaire klassiekers over de verschrikkingen van de oorlog.

Primo Michele Levi (1919-1987) werkte zijn leven lang als scheikundige in een verffabriek, tot de internationale erkenning van zijn schrijverschap hem in 1977 deed besluiten zich voortaan exclusief aan de literatuur te wijden. Hij verwierf grote bekendheid met boeken als Is dit een mens, Het periodiek systeem, Het respijt en De verdronkenen en de geredden.
Inmaken
Groente, fruit, diversen

Jonah Freud, Noni Kooiman

Amsterdam: Nijgh & van Ditmar, 2020
Aantal blz.: 400
ISBN: 9789038808826

Jonah Freud en Noni Kooiman geven in dit boek meer dan driehonderd recepten om fruit en groenten, maar ook vlees en vis in te maken en daarmee te bewaren voor later. Van kwetsenchutney en aardbeienjam tot het zelf inleggen van ansjovis en een pickle van watermeloenschil. Met het boek Inmaken kan iedereen thuis aan de slag.

Culinair historica en journalist Charlotte Kleyn sprak met de schrijfsters en schreef een fraaie bespreking. Je leest Experts geven tips over inmaken: ‘Je kunt alles in een pot stoppen in het Algemeen Dagblad van 17 augustus 2020.

Jonah Freud (1962) is sinds 1989 eigenaresse van De Koekboekhandel, een begrip in Amsterdam en wijde omstreken. Haar eerste door haar geschreven kookboek, 'Vanaf 't IJ' verscheen in 2001. Sinds 2007 geeft ze ook zelf kookboeken uit. Ze geeft advies aan auteurs en uitgeverijen, schrijft kookboekrecensies voor Het Parool en schrijft voor verschillende (culinaire) magazines. Het meest bekende boek van haar hand is De Banketbakker waarin ze de recepten van Cees Holtkamp optekende. Verder schreef ze o.a. het Rijksmuseum Kookboek, een prachtige uitgave gebaseerd op 50 Nederlandse ingrediënten, waar recepten en vervolgens kunst uit het Rijksmuseum bij zijn gezocht. In 2018 kwam ‘Bon Appétit’ uit, een boekje vol Franse ansichtkaarten en daarbij klassieke Franse recepten.

Noni Kooiman werkt sinds haar zeventiende in professionele keukens, waaronder de Rose Bakery in Parijs en Toscanini, de Plantage en Vuurtoreneiland in Amsterdam. Nu verzorgt ze de desserts en patisserie in Bar Boeket in Amsterdam-Noord, het restaurant dat haar vriend in juni opende. Inmaken is Kooimans eerste boek.

Onder wolvenAmsterdam: Ambo|Anthos, 2020
Aantal blz.: 368
ISBN: 97890263525
Vertaald door: Mara van Duijn
Oorsponkelijke titel: Unter Wölfen

Nürnberg, 1942. Om te voorkomen dat zijn familie wordt gedeporteerd vraagt Isaak Rubinstein zijn ex-geliefde, die nu bij het verzet zit, om hulp. Maar ze vraagt een hoge prijs: Isaak moet in de Gestapo infiltreren en zich voordoen als inspecteur Adolf Weissmann, die is gestuurd om de moord op een beroemde actrice op te lossen.
Er is één probleem: het verzet denkt dat Weissmann is omgekomen bij een moordaanslag, maar hij heeft het overleefd. Isaak bevindt zich tussen de wolven: de kans op ontmaskering wordt steeds groter.

Alex Beer (1977) werd geboren in Bregenz, Oostenrijk. Ze studeerde archeologie en woont in Wenen. Eerder schreef ze een trilogie die zich afspeelt in het Wenen van na de Eerste Wereldoorlog. Die trilogie werd onderscheiden met verschillende prijzen.

Nieuwsberichten uit boekenland

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.