'Liever dier dan mens' - Pieter van Os

Gepubliceerd op: 22 november 2019

Liever dier dan mens
Een onwaarschijnlijk overlevingsverhaal

Pieter van Os

Amsterdam: Prometheus, 2019
Aantal blz.: 368
ISBN: 9789044636710

Een familie van fanatieke nazi's hield van haar als van een eigen dochter. Zelf werd ze verliefd op een Duitse ingenieur met een speldje van Hitlers partij in het knoopsgat van zijn revers.
Maar Anni Gmitruk, Volksduitse uit oostelijk Polen, vertelde niemand wie ze werkelijk was: Mala Rivka Kizel, een Joods meisje uit een groot orthodox gezin in Warschau.
Terwijl haar familie werd omgebracht, wist Mala door een mix van veerkracht, taalgevoel, geluk en charme te ontkomen aan Duitse soldaten, een Oekraïense verrader en de hooivork van een antisemitische boer. Via Israël belandde ze uiteindelijk in Amstelveen, waar ze nog altijd woont.
'Liever dier dan mens' is de zoektocht naar het onwaarschijnlijke overlevingsverhaal van een uitzonderlijke vrouw, waarvoor Pieter van Os, met Mala's herinneringen in de hand, op een reis in de tijd door Europa en drong diep door in de altijd weer terugkerende obsessie met identiteit, nationaliteit en volksaard.


Pieter van Os (Garnwerd, 1971) is een Nederlandse schrijver en journalist. Zijn artikelen verschijnen voornamelijk in NRC Handelsblad en De Groene Amsterdammer. In 2020 won hij de Brusseprijs, de jaarlijkse prijs voor het beste Nederlandstalige journalistieke boek, met Liever dier dan mens.

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.