Liefde na Auschwitz

Op reis met de verslinders en verslondenen van Arnon Grunberg

Gepubliceerd op: 11 november 2021

Liefde na Auschwitz
Op reis met de verslinders en verslondenen van Arnon Grunberg

Elisa Pesapane

Amsterdam: Uitgeverij Zoetzuur, 2021
Aantal blz.: 63
ISBN: 9789082850840

In 2018 kreeg de Nederlandse beeldend kunstenaar Elisa Pesapane van het Literatuurmuseum in Den Haag het verzoek een portret van Arnon Grunberg te schilderen. Die opdracht mondde uit in een veel omvangrijker project. Het werd een Gesamtkunstwerk in de ware zin van het woord waarin schilder en schrijver elkaar naadloos vonden. De eerste vijftig levens- en werkjaren van Arnon Grunberg zijn door Pesapane in een monumentaal drieluik op panelen in beeld gebracht.

Grunberg stimuleerde Pesapane om de verhalen van hun ontmoetingen en de poseersessies uit te schrijven. Het verslag hiervan laat zien hoe dun de scheidslijn tussen realiteit en fantasie kan worden wanneer je een verhalenverteller op bezoek krijgt.

Het boek kreeg een bijzondere vorm: een genaaid cahier omvat door een kartonnen uitklapversie van het schilderij met legenda voor de personen en personages; de handleiding bij het geschilderde drieluik.

Het boek is met het isbn-nummer uitsluitend te bestellen via je lokale boekhandel.

Elisa Pesapane (1979) is afgestudeerd aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten (KABK) in Den Haag en studeerde Italiaanse Taal en Cultuur aan de Universiteit Leiden.
Haar monumentale expressieve potloodtekeningen en olieverfschilderijen zijn 'tragikomedies geschreven met beelden in plaats van woorden, waarin onder de oppervlakte altijd meer verhalen klaar liggen, menselijke verhalen over geboorte en verwachting, vreugde, verheffing, schaamte, mislukking, dood en wanhoop.

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.