Het schooltje van Auschwitz

Het waargebeurde verhaal van de vrouw die vrijwillig op de trein stapte en hoop bracht naar een van de donkerste plekken

Gepubliceerd op: 4 augustus 2022

Het schooltje van Auschwitz
Het waargebeurde verhaal van de vrouw die vrijwillig op de trein stapte en hoop bracht naar een van de donkerste plekken

Mario Escobar

Utrecht: Kokboekencentrum, 2021
Aantal blz.: 304
ISBN: 9789029729413

Ook als luisterboek verkrijgbaar

Ook als e-book verkrijgbaar
Vertaald door: Hilke Makkink
Oorsponkelijke titel: Canción de cuna de Auschwitz

Berlijn, 1943. Helene staat op het punt haar kinderen wakker te maken om naar school te gaan, wanneer een groep politieagenten bij haar inbreekt. De politiemannen willen haar man Johann, een Roma, en hun vijf kinderen wegvoeren. De politie vertelt Helene dat zij als Duitse niet mee hoeft te gaan, maar zij besluit het lot van haar gezin te delen. Om hen te kalmeren maakt ze haar kinderen wijs dat ze naar een vakantieoord gaan en vervolgens wordt het hele gezin naar Auschwitz gedeporteerd.
Omdat ze Duitsers zijn, worden ze ondergebracht in de eerste barak van het Zigeunerlager. De levensomstandigheden zijn er bijzonder zwaar, maar ze zijn tenminste samen. Enkele dagen na hun aankomst komt dokter Mengele haar een bezoek brengen, omdat hij op haar identiteitskaart heeft gezien dat ze verpleegkundige is. Hij geeft haar de leiding over een crèche voor de Roma-kinderen in het kamp in Barak 29 en Barak 31, waarvan de ene de crèche voor pasgeborenen zou worden en de andere voor kinderen ouder dan zes jaar.
Ruim een jaar doet Hannemann wat ze kan om het leven van de bewoners dragelijk te maken, maar uiteindelijk wordt ook zij met haar eigen vijf kinderen in de gaskamers omgebracht.

Mario Escobar (1971) 

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.