Kunst en cultuur

Een kleine greep uit cultureel en maatschappelijk moois en boeiends, live en online

Gepubliceerd op: 19 mei 2022

De ark van Noach van Boris Shapiro (Lvov, 1968). Shapiro ging op alija in 1991. In Israël ontwikkelde hij zijn unieke schilderstijl. De onderwerpen voor zijn werk vindt Shapiro in Bijbelse en Joodse vertellingen en volksverhalen.

Uitnodiging 31 mei 2022

Het mini-symposium Requiem van Theresienstadt: Herinnering – propaganda – muziek vindt plaats in het kader van de uitvoering van het concert-drama Requiem van Theresienstadt op **zondagavond 19 juni 2022** in de Beurs van Berlage. Dit concert wordt op 23 juni door de NOS uitgezonden op NPO2.

Tijdens het symposium zal **Karel Margry**, hoofdredacteur van After the Battle, een Engels tijdschrift over de Tweede Wereldoorlog, spreken over de twee films van Theresienstadt.
In het concentratiekamp Theresienstadt werden door de nazi’s twee films gemaakt. De film uit 1944 is later berucht geworden als een van de meest perfide nazipropagandafilms ooit. Toch bestaan er over deze film veel misverstanden. De andere film werd in 1942 gemaakt, maar het is minder duidelijk of deze ook voor propaganda was bedoeld.

**Ria van den Brandt**, onderzoeker aan de Faculteit der Filosofie, Theologie en Religiewetenschappen van de Radboud Universiteit te Nijmegen houdt de lezing ‘Weet je, het was allemaal net alsof’. Herinneringen aan Theresienstadt.
Theresienstadt had tijdens de Tweede Wereldoorlog een opvallend rijk cultureel leven. Menig getuige verwijst naar muziekuitvoeringen, toneelstukken en andere voordrachten. In de getuigenissen van veel Nederlandse overlevenden komen deze culturele verwijzingen een stuk minder voor. Hoe komt dat?

Componist en musicoloog Leo Samama is de derde en laatste spreker met de lezing Een Requiem in Theresienstadt.
Met de uitvoering van Verdi’s Requiem verzetten de Joodse gevangenen in Theresienstadt zich tegen de nazi’s met een ondubbelzinnige boodschap: Libera me! Ondanks de christelijke context zijn er tal van overeenkomsten tussen de Joodse en de christelijke dodenmis, het Kaddisj en het Requiem. De Joodse geestelijken waren daarom eerder bang voor de repercussies vanuit de kampleiding dan voor de voor Joden conflicterende gezongen teksten.

----------

De toegang is gratis, maar wel graag van te voren aanmelden op [email protected]


Meer informatie over het programma vind je op onderstaande flyer.

Type:
lezing
Wie:
Nederlands Genootschap voor Joodse Studiën (NGJS)
Waar:
PC Hoofthuis, Spuistraat 134 Amsterdam, zaal 104 (1e verdieping)
Wanneer:
dinsdag 31 mei 2022
Tijd:
19.30 uur

De Joodse kunstenares Gertrud Kauders besloot in 1939 haar enorme verzameling schilderijen en tekeningen te verbergen, om te voorkomen dat de nazi's in Praag ze zouden confisqueren. In de zomer van 2018 werd bij sloopwerkzaamheden in een vervallen huis een schat aan kunstwerken gevonden, verstopt onder vloeren en achter muren.

Toen Jakub Sedlacek, de eigenaar van het huis, te horen kreeg wat de slopers hadden gevonden, wist hij meteen waarom het ging.

Lees de rest van dit opmerkelijke, van talrijke illustraties voorziene verhaal in Hidden From The Nazis, Murdered Jewish Artist's Trove Of Paintings Discovered In Prague House.

Er is een documentaire in de maak over liefde en jodendom. Lea Barning en Tim Matthijsen, de makers van de film, willen weten hoe ver iemand binnen het jodendom bereid is te gaan voor de liefde.

De documentaire Loving Jew, A Guide To Finding Love volgt Ya'ar, een negentienjarige vrouw die gaat trouwen met Jakov. Ya'ar is nog jong als ze besluit om orthodox te leven. Op haar veertiende krijgt ze een orthodox vriendje, met wie ze vier jaar samen is. Vorig jaar zomer maakte ze het uit, omdat ze haar Joodse identiteit verder wil ontdekken. Maar dan ontmoet ze op een bruiloft Jakov. Ze ontdekken dat ze allebei in Israël willen gaan leven en gaan op alija. In Israël gaat Jakov naar een school voor mannen en Ya'ar naar een school voor vrouwen.
De bruiloft staat gepland voor juni 2022. De documentaire volgt alle voorbereidingen voor de bruiloft en legt vast wat voor Ya'ar de essentie van liefde is. Iets wat ze met haar vriendinnen Dalit en Iris tijdens het hele proces onderzoekt.

Loving Jew geeft een uniek inkijkje in de besloten en kwetsbare wereld van de liefde binnen het jodendom, van seculier tot orthodox. In de documentaire laten de makers de mens achter het geloof zien en willen daarbij stereotypes en vooroordelen doorbreken.
De documentaire en die zoektocht geven mensen inzicht in de Joodse wereld die voor velen niet of nauwelijks zichtbaar is en geeft een positief beeld van de Joodse gemeenschap met al haar gebruiken en tradities.

Als alles volgens plan verloopt, wordt Loving Jew op 18 en op 19 juni vertoond in het Louis Hartlooper Complex in Utrecht en in september in samenwerking met Freyda (JMW) in Amsterdam.

Lea en Tim hebben hun begroting bijna rond, maar je kunt nog een bijdrage leveren via het crowdfundingplatform Voor de kunst. Daar lees je ook meer over de makers en hun motivatie.


Het is altijd fijn om historicus Bart Wallet op zijn praatstoel te zien en te horen. Op 15 mei 2022 werd hij voor Sephardic World geïnterviewd door Ton Tielen. Bart en Ton spraken over de rol van Sefardiem in Nederland in de negentiende eeuw. Aan de orde kwamen onder meer de spanning tussen de Sefardische identiteit en de samenwerking met de Asjkenaziem, de verschuivende betekenis van de Sefardische identiteit, de veranderende rol van de westerse Sefardische diaspora in de negentiende en twintigste eeuw en de rol en plaats van Sefardiem in twintigste-eeuws Nederland.

Dutch Sephardim: An interview with Professor Bart Wallet

De Amsterdam Klezmer Band begint de nieuwe concertserie AKB-LAB, waarin dit internationaal toonaangevende ensemble inspiratie zoekt bij musici uit onverwachte hoek. In deze editie is de beurt aan gitarist en componist Niels Brouwer en vocalist en tekstdichter Monica Akihary, samen het duo Boi Akih, dat folk en jazz mengt met tradities van over de hele wereld. 

Type:
muziek
Wie:
Bimhuis
Waar:
Piet Heinkade 3, Amsterdam
Wanneer:
maandag 23 mei 2022
Tijd:
20.30 uur

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.