Talmoed in het moderne leven
Lezingenreeks door Jacob de Leeuwe
Gepubliceerd op: 21 oktober 2021
Talmoedstudie ouderwets? Niet bij Crescas! Jacob de Leeuwe brengt in de reeks Talmoed in het moderne leven in zes bijeenkomsten de Talmoed tot leven en toont de relevantie en actualiteit daarvan in de 21ste eeuw.
De eerste bijeenkomst begint Jacob de Leeuwe zijn reeks met een lezing over:
Management vanuit de Talmoed
In deze eerste lezing staat management het huidige politieke klimaat centraal.
Hoe zit het met de leiderschapskwaliteiten van politici als Mark Rutte, Thierry Baudet en Jesse Klaver? Waarin hadden de belangrijke figuren uit politiek Den Haag succes en waarin faalden zij? Berust hun leiderschap op autoriteit of op charisma en uitstraling? En dan is er de vraag of in de Talmoed voorbeelden te vinden zijn waarin wordt gesproken over leiderschap, en of er raakpunten zijn met het hedendaagse politieke management.
Wie zich het bestuur van Nederland aantrekt en op de hoogte is van de staat van het politieke management van het land, zal verbaasd zijn hoeveel raakvlakken er in de Talmoed te vinden zijn.
Jacob de Leeuwe (1950) is arts en een afstammeling van Rabbi Betsalel Löw uit Praag, schrijver van mystieke werken en verhandelingen over het jodendom. Jacob treedt in de voetsporen van zijn voorouders als kenner van de Joodse traditie. Hij studeerde Talmoed, onder andere bij rabbijn Ralbag, en vertaalde het Talmoedtraktaat Berachot en Taäniet, inclusief Rasji en eigen annotaties in het Nederlands. Verder vervulde hij diverse voorgangersfuncties binnen de Joodse gemeenschap en geeft hij cursussen en lezingen over jodendom en Joodse traditie. Recent verscheen de tv- documentaire De sleutel van het leven, van cineast Lex Bolle, over zijn leven en werken.