De utopie van Gordon: een religie van werk

New Insights in Zionism

Gepubliceerd op: 4 november 2021

'New insights in Zionism' is meer dan een reeks lezingen waarin je kennis maakt met het ontstaan van het zionisme. De serie geeft inzicht in het debat dat binnen het jodendom speelde, en nog steeds speelt, over het vormen van een onafhankelijk Joods bestaan.
Tijdens deze zes bijeenkomsten maak je kennis met verschillende standpunten van Joden die het zionisme hebben vormgegeven, hun literaire werk en de oplossingen die ze hebben aangeboden voor vele vragen die binnen het jodendom speelden: hebben Joden een politiek thuisland nodig? Onder welke omstandigheden zijn Joden daar veiliger? Wat moeten ze hiervoor doen? en welke overtuiging is ervoor nodig?

Inschrijving per lezing is mogelijk!

De vierde lezing in de reeks wordt verzorgd door Amit Alon. Alon haalde zijn PhD aan de Ben Gurion University in de Negev en zijn doctoraalstudie ging over de chassidische invloeden op het denken van Aaron David Gordon. Amit Alon onderwijst Joods denken en Joodse educatie aan het Kerem Institute for Humanistic Jewish Education en het Hartman Institute in Jeruzalem.

Aharon David Gordon, filosoof en zionistische pionier, werd geboren in 1856 in Zuid-Oekraïne en emigreerde in 1904 op 48-jarige leeftijd naar Palestina - Erets Israël. Ondanks zijn relatief hoge leeftijd werkte Gordon steeds op het land, samen met zijn vrienden uit de Tweede Alija.

Na een dag hard werken schreef Gordon filosofische en commentariërende artikelen en brieven aan zijn vrienden. Hij werd een moreel adviseur voor zijn generatie en voerde een actieve correspondentie met vele van de zionistische figuren van zijn tijd, maar ook met de eenvoudige arbeiders die kracht zochten in zijn ideeën.

Zijn geschriften omvatten filosofische artikelen op het gebied van epistemologie, esthetiek en moraliteit, mystieke geschriften beïnvloed door chassidische literatuur, literaire composities beïnvloed door Bijbelse profetieën en hij bezag de moderne stedelijke mens vanuit cultuurkritisch oogpunt. Daarnaast gaf Gordon een utopische beschrijving van de toekomstige mens na zijn terugkeer naar de natuur, naar zichzelf en naar onschuldige spiritualiteit.

De lezing is in het Engels.

In deze lezing lezen we fragmenten van Gordons utopische artikel ‘Over de mens en de natuur’ en enkele van zijn ‘profetische’ geschriften over de tijd van verlossing, de tijd dat de moderne mens ervoor kiest terug te keren naar de natuur.

Item in samenwerking met Shalom Hartman Institute, Jerusalem.
meer informatie: hartman.org.il
Logo samenwerking 'Shalom Hartman Institute, Jerusalem'

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.