Parabels van wijsheid

De wijze verhalen van de oude rabbijnen hebben niets aan zeggingskracht verloren.

Gepubliceerd op: 27 januari 2021

Bij het woord ‘parabel’ is je eerste associatie wellicht met de stichtelijke korte verhaaltjes zoals dat over de zaaier, de barmhartige Samaritaan, de verloren zoon, het verloren schaap en andere ‘gelijkenissen’. In het Nieuwe Testament wordt er ook rijkelijk gebruik van gemaakt, maar die traditie is voortgekomen uit de bij rabbijnen geliefde vertelvorm in het Galilea van de eerste eeuw.

In de lezing Parabels van wijsheid op woensdag 17 maart om 20.00 uur maak je kennis met dit intrigerende literaire genre in de Talmoedische literatuur en verken je samen met docent Eric Ottenheijm de vorm en functie van parabels. Hoe moet je ze lezen en begrijpen? Wat zeggen de parabels over de opvatting van wijsheid van de rabbijnen, en kunnen ze je leren hoe je die kunt verwerven?
Zouden wij anno 2021 onze eigen parabels kunnen schrijven?

Tijdens de Zoomlezing Parabels van wijsheid leer je de metaforen herkennen waarin de onderliggende betekenis van de verhaaltjes vervat zijn, en kun je je eigen verbeeldingskracht inzetten om jouw eigen wijsheid in woorden te gieten.

Aanmelden voor Parabels van wijsheid doe je op onze website. Na ontvangst van je registratie ontvang je per mail de inloggegevens voor Zoom.

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.