Jiddisj leren

Je wordt een echte bolleboos in dertig online lessen!

Gepubliceerd op: 16 juni 2022

Bolleboos, het is een ouderwets woord dat je niet vaak meer hoort, maar hier hoort het echt thuis. De oorsprong is Hebreeuws: baäl habajit (baas van het huis, letterlijk), wat onder Jiddisj-sprekenden via ballembattem is doorgeschoven naar ballebattem en balboos, tot het in de algemene spreektaal terecht kwam als bolleboos, waar het slimmerik is gaan betekenen. Het is slechts een van de talloze voorbeelden van Jiddisje woorden in het Nederlands. Je zou er een zoekspelletje van kunnen maken!

Het komende cursusseizoen, 2022-2023, kun je bij Crescas op verschillende niveaus met Jiddisj aan de slag, maar als je nog (bijna) niets weet van deze levende Joodse cultuurtaal, kun je al een heel eind komen met de online cursus Jiddisj leren.

In dertig korte lessen leer je lezen, (uit)spreken en ook basisgrammatica.
Aan het eind van de laatste les zul je zelf al een idee hebben hoe ver je bent gekomen, maar de ervaring heeft geleerd dat je, naast het lezen en begrijpen van eenvoudige teksten ook in staat bent een gesprekje te voeren in het Jiddisj!

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.