Kunst en cultuur

Cultureel en maatschappelijk moois en boeiends, live en online

Gepubliceerd op: 10 november 2022

Ezau verkoopt zijn eerstgeboorterecht aan Jakob, een pentekening van Rembrandt van Rijn, 1610.

Van de tweelingbroers Ezau en Jakob, kinderen van Izaak en Rebecca, kwam Ezau als eerste ter wereld en had daardoor als oudste zoon "eer en heerschappij" over zijn broers én recht op een dubbel deel uit de erfenis van de ouders. Op een dag komt Ezau hongerig terug van de jacht en vraagt Jakob of hij wat van diens rode linzensoep mag hebben. Jakob vindt het goed - in ruil voor het eerstgeboorterecht. Ezau hecht daar weinig waarde aan: als jager is de kans groot dat hij als eerste zal sterven en hij gaat akkoord...
Onder de titel HUMAN - NATURE toont Artzaanstad werk van schilder Sam Drukker en tekenares Sandra Kruisbrink bij Artzaanstad 

Het samenbrengen van de verhalen van Sandra en Sam, zo eigen van taal met potlood of penseel verwoord, maken deze tentoonstelling tot een spannend en prachtig visueel geheel. Beiden benaderen hun onderwerp vanuit een andere invalshoek, waar bij de een de mens centraal staat en bij de ander de natuur. In deze tentoonstelling is te zien hoe deze twee onderwerpen zich tot elkaar verhouden, in verschillen en overeenkomsten.

De in de tentoonstelling getoonde werken zijn te huur en te koop.

Type:
tentoonstelling
Wie:
Artzaanstad
Waar:
Grote Hulzen 11 (Hembrugterrein), Zaandam
Wanneer:
zaterdag 12 november 2022 - zondag 8 januari 2023
Tijd:
Dinsdag t/m zaterdag van 10.00 -17.00 uur, op zondag van 12.00 tot 17.00 uur

Het oratorium De rechtvaardigen is genomineerd voor De Ovatie 2022, de prijs voor de uitzonderlijkste podiumprestaties in de categorie Klassieke Muziek. Op basis van zijn meeslepend epos De rechtvaardigen schreef Jan Brokken de tekst voor het oratorium De rechtvaardigen en leverden de Letse componist Pēteris Vasks en de Hongaars-Nederlandse componist Peter Vigh compleet nieuwe composities.

Aangevuld met bestaande muziek van Lera Auerbach en Dmitri Sjostakovitsj werd het oratorium uitgevoerd door het gemengd kamerkoor Cappella Amsterdam onder leiding van Daniel Reuss en het Berlage Saxophone Quartet. Tijdens de avondvullende voorstelling vervulde Jan Brokken de rol van de verteller.
De opname van De rechtvaardigen werd in twee delen op NPO Radio 4 uitgezonden, op 22 oktober en 23 oktober. Terugluisteren kan met een klik op de datum.

De Joden zijn de eerste keer al in de zesde eeuw voor de gangbare jaartelling uit hun land verdreven door de Babyloniërs. Dit wordt de eerste Joodse diaspora genoemd. Diaspora betekent ‘verspreiding’. Langzaam maar zeker kwamen steeds meer Joden in het oude vaderland terug, 

Geschiedenisdocent Bep Braam, docent geschiedenis vertelt in haar lezing De positie van Joden in de maatschappij van de Oudheid tot nu over de eerste diaspora die de Joden in de zesde eeuw voor het jaar 0 uit hun land verdreef. Geleidelijk keerden steeds meer Joden naar het oude vaderland terug, maar onder de Romeinse overheersing volgde in 135 vdgj een Joodse opstand die mislukte. De Joden weigerden de Romeinse goden te aanbidden en er kwam een nieuwe diaspora. Die verspreiding duurt tot op de dag van vandaag, dus over de verhouding tussen Joden en andere volkeren in de huidige tijd valt ook heel wat te vertellen.

De avond is bedoeld voor de vrienden van de Stichting Synagoge Coevorden (SSC), maar ook voor alle mensen die belangstelling hebben voor het onderwerp.

De lezing is gratis, maar wel graag je komst opgeven via secretaris@synagoge-coevorden.nl

Type:
lezing
Wie:
Synagoge Museum Coevorden
Waar:
Kerkstraat 36, Coevorden
Wanneer:
donderdag 17 november 2022
Tijd:
19.30 uur

De Amerikaanse acteur Mandy Patinkin maakte voor het Leo Baeck Institute – New York | Berlin een serie podcasts onder de titel Exile. Daarin vertelt hij over Joodse levens in de schaduw van het fascisme. Het zijn nooit eerder vertelde verhalen en verslagen uit de eerste hand, afkomstig uit brieven, dagboeken en interviews uit het enorme archief van het Leo Baeck Instituut. Elke aflevering is een verhaal van schoonheid en gevaar dat de geschiedenis tot leven brengt. Omdat het verleden altijd aanwezig is.

"If you’ve always wanted Mandy Patinkin to host a podcast — which, let’s face it, we all have, I mean, I’d listen to a shopping list narrated by Patinkin — we’ve got some good news for you", schrijft Kveller. De sonore, donkere stem van Patinkin is een genoegen om naar te luisteren, hoe gruwelijk de verhalen ook zijn.

De eerste aflevering is sinds 1 november 2022 online te beluisteren of via (een van) je eigen podcastapps. Elke donderdag komt een volgende aflevering beschikbaar.

Het jaarlijkse Chanoekaconcert  van Jewish Music Concerts vindt in 2022 plaats op de laatste dag Chanoeka, 25 december.

Het belooft opnieuw een onvergetelijke avond te worden, met cantor Israel Nachman en zijn adembenemende stem samen met het Jewish Amsterdam Chamber Ensemble. Op het programma staan de mooiste pareltjes uit de Joodse en Israëlische muziektraditie, waaronder klassieke, religieuze, Israëlische volkscomposities en hedendaagse composities. Er wordt speciaal aandacht besteed aan het 75-jarige bestaan van de staat Israël. 

Een van de hoogtepunten van de avond is het aansteken van de achtste en laatste kaars van de chanoekia, de achtarmige kandelaar die alleen op Chanoeka wordt gebruikt,

De zaal is al goed gevuld, maar er kunnen nog heel wat mensen bij: Joods en niet-Joods publiek is van harte welkom om deze unieke avond met ons te delen.

Type:
muziek
Wie:
Stichting Jewish Music Concerts
Waar:
Concertgebouw Amsterdam, Grote zaal, Concertgebouwplein 1
Wanneer:
zondag 25 december 2022
Tijd:
20.15 uur

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.