Boeken en ander nieuws voor lezers en boekenwurmen

Recent verschenen en verwachte Nederlandstalige of vertaalde boeken van Joodse schrijvers, boekpresentaties en ander nieuws.

Gepubliceerd op: 4 november 2021

Droomnovelle en andere verhalen

Arthur Schnitzer

Amsterdam: L J Veen Klassiek/Atlas Contact, 2021
Aantal blz.: 448
ISBN: 9789020416527

Ook als e-book verkrijgbaar
Vertaald door: Elly Schippers

In Droomnovelle en andere verhalen zijn de mooiste novellen uit het fascinerende oeuvre van Arthur Schnitzler bijeengebracht, zoals ‘Juffrouw Else’ en ‘Luitenant Gustl’, waarin Schnitzler als een van de eersten de innerlijke monoloog toepast; ‘Casanova’s thuisreis’, dat de worsteling beschrijft van de ouder wordende Casanova, die zijn toevlucht neemt tot list en bedrog om zijn doel te bereiken; en ‘Droomnovelle’, het verhaal van een huwelijkscrisis, dat Stanley Kubrick inspireerde tot zijn beroemde film Eyes Wide Shut. Als portrettist van de Weense samenleving ten tijde van het fin de siècle is Arthur Schnitzler onovertroffen. Het psychologisch inzicht waarmee hij karakters en tijdgeest ontleedde, is door zijn tijdgenoot Sigmund Freud zeer geprezen. Zijn personages worden inwendig verscheurd door eergevoel, jaloezie, erotische verlangens. Herinneringen, dromen en hallucinaties bepalen de leefwereld van Schnitzlers personages, niet de schijnbaar objectieve werkelijkheid.

Arthur Schnitzler (1862-1931) studeerde geneeskunde en begon vervolgens een eigen artsenpraktijk totdat hij zich meer aan zijn literaire werk ging wijden. Naast verhalen en novellen publiceerde Schnitzler romans. Hij stierf in 1931 in Wenen als een van de belangrijkste vertellers en toneelschrijvers van Oostenrijk.

De boycot van Israël BDS
Demoniseren, Delegitimeren, Discrimineren

Kees Broer

Soesterberg: Uitgeverij Aspekt, 2021
Aantal blz.: 328
ISBN: 9789464248074

Dit indringende boek beschrijft de achtergronden, het taalgebruik, de motivaties en methodes van de BDS-beweging, de internationale boycot van Israël. Kees Broer studeerde culturele antropologie aan de Vrije Universiteit en bestudeert al tien jaar de pro-Palestijnse beweging in Nederland. Hij gaat naar demonstraties en bijeenkomsten om er door participerende observatie achter te komen wat de activisten beweegt. Nog nooit kwamen de activisten tegen Israël zo dichtbij. In zijn eerste boek Vijftig Jaar Palestina Komitee bespreekt hij vooral de relatie van deze groepering met terrorisme.

In zijn tweede boek gaat het over de wereldwijde boycot van Israël en de weerslag daarvan in Nederland. In dit boek staan ook interviews met direct betrokkenen, zoals voormalig politicus Harry van Bommel, die tijdens een demonstratie opzien baarde met de kreet "Intifada intifada, Palestina vrij." Roger van Oordt van het Israël Producten Centrum in Nijkerk vertelt over de succesvolle jarenlange campagne tegen hem. Uit verschillende interviews blijkt hoe de boycot van een klein land in het Midden-Oosten zware gevolgen heeft gehad voor de levens van mensen in Nederland.

Andere kost
pleidooi voor een gezonder en duurzamer voedselsysteem

Jaap Seidell en Jutka Halberstadt

Amsterdam: Atlas Contact, 2021
Aantal blz.: 256

Ook als e-book verkrijgbaar

Ons voedselsysteem kraakt in zijn voegen. Hoe maken we het gezonder en duurzamer? Voedingswetenschappers Seidell en Halberstadt duidelijk hoe we dat samen voor elkaar krijgen.

Jaap Seidell en Jutka Halberstadt maken in hun nieuwe boek Andere kost inzichtelijk hoe de grote problemen zich verhouden tot wat er op ons bord ligt. Ons voedselsysteem kraakt in zijn voegen. Wij worden ziek, de planeet wordt ziek: verandering is bittere noodzaak. Maar veel van de problemen waarvoor we ons gesteld zien zijn van een ontmoedigende schaal. Wie heeft de macht en verantwoordelijkheid om een ommekeer tot stand te brengen? Wat kun je zelf doen, en wat moeten we samen aanpakken? Wij, individuen en consumenten, kunnen betere en bewustere keuzes maken, maar dat moet hand in hand gaan met een krachtig en samenhangend overheidsbeleid. Seidell en Halberstadt schrijven een prikkelend en informatief pleidooi dat niet alleen moet leiden tot een vruchtbaarder debat, maar nu ook écht tot verandering.

Jaap Seidell is hoogleraar Voeding en Gezondheid aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Als deskundige op dit gebied adviseert hij verschillende nationale en internationale wetenschappelijke organisaties, waaronder de World Health Organisation en de Gezondheidsraad. Hij is lid van de KNAW. 

Jutka Halberstadt is psycholoog en universitair docent kinderobesitas aan de Vrije Universiteit Amsterdam.

  • Taalhistoricus Ewoud Sanders ontving zaterdag 30 oktober de Groenman-taalprijs, een prijs die iedere twee jaar wordt toegekend aan een mediapersoonlijkheid uit Nederland of Vlaanderen die zich onderscheidt door goed en creatief gebruik van de Nederlandse taal. Sanders krijgt de prijs voor zijn taalrubriek WoordHoek, die twintig jaar lang in NRC Handelsblad heeft gestaan en tegenwoordig te lezen is op de website van het Instituut voor de Nederlandse Taal. In WoordHoek vertelt Sanders over de oorsprong en ontwikkeling van woorden, uitdrukkingen en taalverschijnselen.
  • Uitgeverij de Geus heeft besloten Overleven, een persoonlijke kijk op een gedeelde toekomst, volgens schrijver Ivan Wolffers "een leerboek over wat er op aarde gebeurde tot nu toe. Van oersoep tot opwarming van de aarde", tijdelijk voor de gereduceerde prijs van € 10,- aan te bieden.
  • Op 28 oktober overleed Baruch Kojocaru, schrijver van het bijzondere levensverhaal De oorlog in mij is niet meer. Vertaler en co-auteur Barbara Buten schreef een mooi, persoonlijk In Memoriam voor hem, dat te lezen is op de website van uitgeverij Ambo Anthos.
  • Voor Jonet schreef Paul Damen een uitvoerige bespreking van De boycot van Israël van Kees Broer, dat elders in deze nieuwsbrief wordt genoemd.

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.