Overleven

Een persoonlijke kijk op een gedeelde toekomst

Gepubliceerd op: 15 maart 2019

Een persoonlijke kijk op een gedeelde toekomst

Overleven

Amsterdam: Uitgeverij de Geus, 2019
Aantal blz.: 205
ISBN: Ivan Wolffers

Ook als e-book verkrijgbaar

De afgelopen honderdvijftig jaar is door verbeterde gezondheidszorg, voeding en leefomstandigheden de gemiddelde levensduur van de mens blijven stijgen. Een leeftijd van honderddertig jaar moet mogelijk zijn. En mensen willen altijd meer.

Tienduizenden jaren heeft de evolutionaire gulheid waarmee de natuur diversiteit bevordert ervoor gezorgd dat de overlevingskansen voor de mens maximaal zijn. De invloed van de mens op zijn omgeving is de laatste eeuw echter zo groot geworden dat menselijke aanleg steeds vaker uit de pas loopt met de omgeving waarin we leven.

In 'Overleven' onderzoekt Ivan Wolffers waarom de mens onder alle omstandigheden overleeft, en waarvan dat ten koste gaat. Het is een pleidooi voor kwaliteit in plaats van kwantiteit, voor diversiteit bij mens, plant en dier, en voor biologische realiteitszin.

Overleven vloeit voort uit Wolffers’ jarenlange werkzaamheden als arts en antropoloog, en is mede geïnspireerd door zijn Joodse familiegeschiedenis en zijn ervaringen als kankerpatiënt.


Prof. Dr. Ivan Wolffers werkte tot 1977 als huisarts in Utrecht. In 1987 promoveerde hij te Leiden en sinds 1989 is hij bijzonder hoogleraar Gezondheidszorg en Cultuur aan de Vrije Universiteit van Amsterdam. Naast zijn wetenschappelijk werk en het standaardwerk Medicijnen, waarvan momenteel de editie 2008-2009 in de winkels ligt, publiceert hij verhalen en romans. Ook verschenen van zijn hand jeugdboeken, verhalen en een aantal romans, waaronder Liefste, mijn liefste (1992) en Het geheim van de man (2003). Zijn eigen ervaringen als kankerpatiënt publiceerde hij achtereenvolgens in Walvis spelen (2004) en Heimwee naar de lust (2006). Het gehele oeuvre van Wolffers is in 2005 bekroond met de Van Walree Prijs van de Koninklijke Nederlandse Academie van Wetenschappen.

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.