Reisverhaal: De Joodse geschiedenis van mooi Malta

Gepubliceerd op: 9 februari 2023

Reisjournalist Joost Brantjes reisde naar Malta en het eiland Gozo en onderzocht de Joodse geschiedenis van de eilanden. Hij schreef een reisverhaal in de serie De Joodse Horizon, die verschijnt bij de nieuwswebsite Jonet.nl

Hoewel de huidige Joodse gemeenschap op Malta nog maar 150 zielen kent, voert de geschiedenis van Joden op de eilandengroep tweeduizend jaar terug.

Afhankelijk van wie de heersers waren, beleefden de Maltese Joden goede maar ook slechte tijden. Deze geschiedenis kun je nog altijd terugvinden in bepaalde straatnamen. In de prachtige, ommuurde voormalige hoofdstad Mdina, waar Joden tijdens de Middeleeuwen een derde van de bevolking vormden, tref je de Jewish Silk Market en de Jews Gate.

En in de hoofdstad Valletta, met zesduizend inwoners de kleinste hoofdstad van de Europese Unie, vind je Jews’ Sally Port, waar vrije Joden de oude stad binnengingen.

Lees het hele reisverhaal op de website van Jonet.

Foto: Goudkleurig Valetta (Beeld: Joost Brantjes)

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.