Kunst met Amos van Gelder

Gepubliceerd op: 24 september 2020

Amos van Gelder is een Israëlische kunstenaar die al ruim twintig jaar woont en werkt in Amsterdam. Zijn werk is geliefd en maakt inmiddels deel uit van veel collecties, van het Joods Historisch Museum tot de Liberaal Joodse Gemeente in Amsterdam.
In de loop van de tijd werkte Amos in verschillende stijlen en zeker de laatste jaren heeft hij zijn eigen kenmerkende techniek ontwikkeld.

In dit korte artikel wil ik een overzicht bieden van zijn verschillende stijlen, maar ook een poging wagen om erachter te komen wat Amos van Gelder als kunstenaar interesseert. Welke artistieke vraag loopt als een rode draad door zijn werk?

Het eerste kunstwerk dat ik wil behandelen, is een klein paneel genaamd Deck 1. Een kunstwerk met een complexe, abstracte taalrelatie.

Het is een serie van negen woorden die, bijna als een kabbalistisch amulet, met elkaar én met een rijk associatieve wereld daarbuiten een dialoog houden. De kennis van het Hebreeuws én de associaties die bij de woorden horen, zijn hierbij essentieel. De genialiteit van dit kleine kunstwerk valt namelijk pas écht te waarderen als je die kennis hebt.
Alle woorden zijn gebaseerd op de stam alef-mem-noen en tav in verschillende combinaties. De stam A-M-N heeft talloze associaties: je herkent het woord Ameen, dat refereert aan het woord Emoena (geloof), maar ook Aman of Oman – Hebreeuws voor kunstenaar. Het is alsof de kunstenaar zijn scheppende kracht een religieuze dimensie geeft. De letter alef (de eerste letter van het Alef beet, ofwel alfabet) en tav (de laatste letter van het Alef beet) hebben een eigen waarde: zij zijn het begin en het einde. Voeg je de letter Mem toe dan krijg je de woorden Meet (dood) en Emet (waarheid) – twee woorden die rechtstreeks naar het verhaal van de Golem verwijzen.
In elke richting dat je dit ‘amulet’ leest, krijg je een nieuw serie woorden die met elkaar zijn gerelateerd en die een nieuw reeks associaties opleveren. Je kunt geruime tijd blijven kijken en met elke nieuwe kijksessie krijg je nieuwe inzichten.

Maar naast deze abstracte benadering naar de kunst, kan Amos ook indrukwekkend driedimensionaal, illusionistisch en figuratief werk produceren. De laatste jaren ontwikkelde Amos zijn eigen unieke techniek, waarbij letters het hele oppervlak (ook van driedimensionale objecten) bedekken in een complex reliëf. Monnikenwerk! Het is vooral monochroom werk, met minimaal gebruik van een heldere kleur, die uitsluitend voor accenten wordt gebruikt. In zijn werk sluiten de letters in en om elkaar als een monumentale puzzel die een zeer indrukwekkend geheel vormt. Je ogen worden door de compositie in het kunstwerk als het ware naar binnen ‘gezogen’ en langzamerhand begin je structuren te herkennen; woorden vormen zich of komen tevoorschijn, verbindingen worden gemaakt, losse elementen beginnen een geheel te vormen. Het is kunst die tijd vraagt om te bekijken of liever gezegd – om op te mediteren.

“Ik ben gefascineerd door de visuele uitstraling van taal”, zegt Amos. “In mijn werken zijn letters en woorden het belangrijkste materiaal. Het Hebreeuws heeft een inherente esthetiek en een rijke associatieve wereld. Ik gebruik de intrinsieke kwaliteit van de Hebreeuwse letters, verken hun vorm, herschik ze om een ruimte te creëren die het menselijk bewustzijn weergeeft.”

In het atelier van Amos van Gelder aan de Jacob Obrechtstraat 37-1 te Amsterdam is een oeuvre van twintig jaar te zien. Een bezoek aan zijn atelier is zeker de moeite waard. Eens per maand is er op zondag zijn 'Moskiart salon’. Bij deze gelegenheden is er meer van Amos’ werk te zien. Bovendien wordt er een gastkunstenaar/schrijver/muzikant uitgenodigd om een presentatie te geven en het eigen werk met een kleine groep genodigden te bespreken, met koffie, drankjes en hapjes.

Met Amos kun je ook een cursus model-tekenen volgen. In een kleine groep van maximaal vier studenten, eens in de twee weken. Elke sessie duurt twee uur. Kosten; € 20,- per les plus € 5,- voor het model, materiaalkosten zijn inbegrepen.
Er zijn twee groepen, op vrijdag en zondag. Wil je meedoen, of een nieuwe groep vormen? Er is nog plek om twee nieuwe groepen op te zetten. Neem voor data en verdere details contact op met de kunstenaar.

Voor evenementen voor een besloten groep, zoals een eenmalige les als cadeau voor dierbaren, met familie en vrienden, kun je telefonisch contact opnemen met Amos van Gelder.
Wil je je laten inspireren door deze veelzijdige kunstenaar en zijn kunst? Neem contact op met Amos: 06-33763254.
Bezoek hier ook de website van Amos van Gelder.

Deze video werd gemaakt tijdens de openingsceremonie in Sjoel Elburg, refererend aan het werk van Amos van Gelder: ‘De getekende’.

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.