Dominante Joodse moeders: mythe en werkelijkheid

Gepubliceerd op: 6 mei 2021

Zo ziet cineast Woody Allen de typische Joodse moeder, altijd aanwezig, betrokken maar ook controlerend

De plenaire openingslezing van onze online themadag Onze Jiddisje Mama, op zondag 20 juni, wordt verzorgd door psycholoog en psychotherapeut Iki Freud.

Over haar verhaal 'Dominante Joodse moeders: mythe en werkelijkheid' zegt Freud: "De 'Jiddisje mama' is een cliché, maar zoals bij ieder cliché bevat het een kern van waarheid. De term is op zijn minst dubbelzinnig. Het is liefdevol bedoeld, maar er schuilt ook een verwijt in: ‘Laat mij alsjeblieft een keer met rust, je liefde benauwt me’. Het gaat bijna altijd over de rol van de moeder die in de opvoeding centraal staat en waardoor zij van alles de schuld krijgt. Maar het is ook zinvol om ons nader in de rol van de vader te verdiepen. Wat kan híj doen en bijdragen om het evenwicht in het gezin te herstellen als dat nodig is?"

Iki zal ook een paar voorbeelden geven uit de literatuur, waaruit blijkt dat het verschijnsel overbezorgde en overmatig beschermende moeder tot hilarische maar ook tot serieuze werken heeft geleid.

Vragen uit de zaal zijn natuurlijk meer dan welkom!

Meer over het evenement Onze Jiddisje Mama, Wie is ze en wat is haar invloed? op onze website.

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.