Kort nieuws van heinde en ver

Onze wekelijkse knipseldienst met min of meer recente of opmerkelijke berichten uit binnen- maar vooral buitenlandse media.

Gepubliceerd op: donderdag 26 november 20, 15:00

Even voorstellen: Antony John Blinken

Deze week werd Antony Blinken (1962) door de aanstaande president van de VS Joe Biden benoemd tot Secretary of State (minister van Buitenlandse Zaken).
Maak nader kennis met de intrigerende kosmopolitische visie van deze Amerikaanse topdiplomaat, politiek strateeg en ervaren topspeler in de nieuwe mondiale politiek, die in 2017 een van de sprekers was tijdens de Nexus-conferentie The Last Revolution. Bekijk het boeiende interview van Rob Riemen met Antony Blinken en het geanimeerde Nexus-debat waarin Blinken een betoog houdt voor verbinding, samenwerking en open grenzen.

Lees ook 9 things to know about Antony Blinken, the next US Secretary of State in het online periodiek Politico, en in The Forward een verhaal over Blinkens overgrootvader, de Jiddisje schrijver Meir Blinken.

  • Ophef alom over de beelden van een bruiloftsfeest in de Satmargemeenschap in Brooklyn waar 7.000 mensen bij aanwezig waren. JTA zocht in ‘Who’s not going to go?’ uit waarom zulke enorme bijeenkomsten ondanks corona nog altijd plaatsvinden
  • Geur is vaak de sleutel tot herinnering, maar geuren zijn vluchtig. In Israël werkt het Weizman Instituut aan een manier om geuren digitaal beschikbaar te maken. Op Israel21C lees je er meer over.
  • The JC schrijft over Gwrych Castle in Wales, waar tussen 1939 en 1941 200 kinderen van het Kindertransport een veilig heenkomen vonden.
  • Op 31 januari 2021 worden de Grammy's uitgereikt, de toonaangevende prijzen voor opmerkelijke prestaties binnen de muziekindustrie. In de Forward vind je Your Jewish guide to the Grammy nominations.
  • Ondergedoken, Joods en toch actief in het Friese verzet is de titel van een artikel in het Friesch Dagblad over Joden in het verzet. Aanleiding is het verschijnen van het boek Gezichten van Joods verzet.
  • Theaterbezoek was in de negentiende eeuw voor Joden in de VS een belangrijk ding. Tablet Magazine schrijft erover in het artikel Curtain Raisers.
  • Thanksgiving 2020 is alweer geschiedenis, maar dat maakt het artikel Do Jews Celebrate Thanksgiving? op My Jewish Learning niet minder boeiend.
  • Atlas Obscura schrijft over de eroev, de vrijwel onzichtbare begrenzing die van Manhattan symbolisch een thuis maakt.

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.