Het verraad van Anne Frank

Het baanbrekende onderzoek van een internationaal coldcaseteam in Nederland

Gepubliceerd op: 18 januari 2022

Het verraad van Anne Frank
Het baanbrekende onderzoek van een internationaal coldcaseteam in Nederland

Rosemary Sullivan

Amsterdam: Ambo|Anthos, 2022
Aantal blz.: 408
ISBN: 9789026346392

Ook als e-book verkrijgbaar
Vertaald door: Hans E. Van Riemsdijk, Marijke Gheeraert
Oorsponkelijke titel: The Betrayal of Anne Frank: A Cold Case Investigation

Wereldwijd hebben meer dan dertig miljoen mensen Het Achterhuis gelezen, het dagboek dat Anne Frank bijhield in de jaren dat ze met haar ouders en zusje was ondergedoken totdat ze in augustus 1944 werden opgepakt en gedeporteerd. Ondanks de vele boeken, films, toneelstukken en documentaires die er aan Annes leven zijn gewijd, is nooit duidelijk geworden wie haar en haar familie heeft verraden. En waarom.

Met grote nauwkeurigheid heeft een team van onderzoekers, onder leiding van oud-FBI-agent Vincent Pankoke, tienduizenden pagina’s documenten – sommige waren tot op heden onbekend –, verslagen van interviews en eerdere politieonderzoeken bekeken en nageplozen. Een uniek internationaal coldcaseteam in Nederland, bestaande uit historici, criminologen, datawetenschappers, forensisch experts, journalisten en politiemedewerkers, heeft nauwgezet de maanden in beeld gebracht die leidden tot de aanhouding van de familie Frank.

Rosemary Sullivan (1947) is emeritus hoogleraar aan de universiteit van Toronto. Voor het schrijven van Het verraad van Anne Frank verbleef ze enige tijd in Amsterdam.


Het verraad van Anne Frank heeft vanaf het moment van verschijnen een storm van kritiek opgewekt. Alle kranten en praatprogramma's lieten betrokkenen aan het woord, en de kritiek op het onderzoek zwol aan. In de nieuwsbrief van 21 januari 2021 hebben wij in de rubriek Kort nieuws van heinde en ver drie stemmen aan het woord gelaten die deze 'cold case' met andere ogen bekijken.

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.