Kort nieuws van heinde en verre

Je wekelijkse knipseldienst met min of meer recente of opmerkelijke berichten uit binnen- en buitenlandse media.

Gepubliceerd op: 20 januari 2022

Het verschijnen van het boek Het verraad van Anne Frank was hot news: geen medium dat geen aandacht aan deze 'cold case' besteedde. Talkshows en kranten lieten onderzoekers, bewonderaars en critici van dit "baanbrekende onderzoek" uitgebreid aan het woord.
Als tegenwicht in de verhitte discussies die nog altijd over het onderwerp gaande zijn (en vermoedelijk voorlopig nog niet verstomd) levert Crescas je ander leesmateriaal over hetzelfde onderwerp.

CBS News zag in de publicatie van het boek voldoende aanleiding voor het artikel Investigating who betrayed Anne Frank and her family to the Nazis, waarin een helder beeld wordt geschetst van het verloop van het onderzoek.

Ruben Vis werpt in het artikel Arnold van den Bergh, Anne Frank en de Joodsche Raad. In 1944? op Jonet.nl weer een ander licht op de kwestie.

In Nieuwswaardig? legt Bertien Minco uit waarom de tekst "Ze denken dat het hen is gelukt. Dat ze een van de grootste mysteries van de Tweede Wereldoorlog hebben opgehelderd: wie verraadde Anne Frank?", waarmee NRC op maandag 17 januari opende, aanleiding voor haar was voor een persoonlijke overdenking.

De documentaire Three minutes a lengthening van Bianca Stigter die grote bewondering oogstte op IDFA 2021 en sindsdien de ronde doet langs internationale Joodse en andere festivals, is genomineerd voor de International Cinephile Society 19th Annual Awards. Of maakster Bianca Stigter inderdaad de prijs wint, wordt bekendgemaakt op maandag 6 februari. Bovendien is de film genomineerd voor de 2022 Miami Jewish Film Festival Audience Award.

Op Eventive kun je Three minutes a lengthening vanaf vrijdag 21 januari enkele dagen gratis bekijken!

Het CIDI maakt sinds enige tijd podcasts onder de dektitel Mizrach. Deze Nederlandstalige podcasts gaan over de machtsverhoudingen en internationale politiek van het Midden-Oosten en Noord-Afrika, uiteraard met een speciaal oog voor de rol van Israël in de regio. Vaste gastheren zijn Jos Hummelen en Aron Vrieler van CIDI. De informele gesprekken zijn met experts en gaan over geschiedenis en geopolitiek. Er zijn inmiddels twaalf podcasts beschikbaar, waarop je je kunt abonneren via Spotify of een andere podcastapp.
Op de website van CIDI vind je een korte trailer van Podcast ‘Mizrach’.

Mizrach Mezze is een beetje anders. De centrale rol van Joden in het complotdenken is een podcast met daarin een gesprek met Jos Hummelen, schrijver van het artikel Hoe QAnon de schaamteloosheid voorbij ging.

Afgelopen zaterdag 15 januari werden in de Beth Israel synagoge van Colleyville (TX) de rabbijn en de drie aanwezige gelovigen gegijzeld, terwijl de dienst live gestreamed werd. Rabbijn Charlie Cytron-Walker gooide een stoel naar de gewapende indringer, waarna hijzelf en de drie andere aanwezigen wisten te ontsnappen. De rabbijn noemt het "een angstaanjagende ontmoeting."

Hij vertelde ook dat zijn ervaring als geestelijk raadsman bij het bezoeken van ernstig zieken en bij andere moeilijke momenten hem hielp kalm te blijven.

In ‘Quite simply a mensch’: Meet Rabbi Charlie Cytron-Walker, freed after hostage crisis at his synagogue leren we deze dappere rabbijn wat beter kennen.

The Etgar Challenge is een jaarlijkse kennisquiz voor Joodse scholieren van groep 5 (in Groot-Brittannië). In 2013 vond de wedstrijd voor de eerste keer plaats; in 2019 deden ruim 1000 scholieren mee uit 28 scholen uit het hele land. Maar in 2020 en ook in 2021 kon het evenement alleen online plaatsvinden. Leuk om eens te zien hoe dit in het VK wordt aangepakt:

The New York Times food columnist Alison Roman (1985) en schrijfster van de kookboekbestsellers Nothing Fancy en Dining In heeft onder foodies een reputatie vanwege haar meer dan overheerlijke stews, stoofgerechten

Roman omschrijft zichzelf als half-Joods: "We vierden thuis Pesach om de paar jaar, maar toen ik van LA naar New York verhuisde en daar de seders van mijn vrienden bijwoonde, ben ik eraan gehecht geraakt: Pesach is nu mijn favoriete Joodse feestdag." Op Romans website staan ook recepten met treife ingrediënten. Wie daar aan voorbij leest vindt er vele heerlijkheden!

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.