Project Joods Amsterdam

De bijzondere geschiedenis van Uilenburg en Vlooienburg

Gepubliceerd op: 16 maart 2023

Amsterdam heeft een lange Joodse historie. Om die bijzondere geschiedenis meer en beter over het voetlicht te brengen, is het project Joods Amsterdam gelanceerd. Het is een samenwerking van de stad Amsterdam, het Joods Cultureel Kwartier en de Universiteit van Amsterdam.

De verschillende partijen willen een meer evenwichtig en kleurrijk beeld geven van Joods Amsterdam door de eeuwen heen. Volgens hen ligt de nadruk in het verhaal van de Joodse wijken te veel op de Tweede Wereldoorlog en het verlies van de Joodse bewoners van de stad. Maar Amsterdam heeft een rijke Joodse geschiedenis die de aandacht verdient van een breed publiek.

Pilot
De pilot van het project Joods Amsterdam is gericht op de voormalige Joodse wijken Uilenburg en Vlooienburg. Het project draagt dezelfde naam, maar is iets anders dan de website Joods Amsterdam van de Amsterdamse historicus Rob Snijders die al vijftien jaar bestaat. Op die website vind je verhalen over Joods Amsterdam.

De uitvoering van de pilot is handen van de Universiteit van Amsterdam en staat onder leiding van Bart Wallet, hoogleraar Joodse Studies aan de UvA. Zijn studenten onderzoeken het materiële en immateriële Joodse erfgoed van Amsterdam vanaf de zeventiende eeuw tot heden. Hierin werken zij samen met lokale partners, zoals overheden, musea, historische verenigingen en scholen, en Joodse gemeenten en verenigingen.

Doe mee
Het project loopt in de pilotfase tot eind 2024. Hierna bekijken de betrokkenen de mogelijkheden voor vervolgprojecten. Ook mensen die zich met lokaal Joods erfgoed elders in Nederland bezighouden, kunnen bij dit project aanhaken.
Meer informatie daarover is te vinden op de website van het Erfgoedhuis Zuid-Holland.

Beeld: De Binnenamstel naar de Blauwbrug en het weeshuis links, door Gerrit Toorenburgh (Via Wikimedia Commons)

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.