Forget & Remember – Gil & Moti

Een uitzonderlijke kunstenaarsduo in het JHM

Gepubliceerd op: 10 juni 2021

Kunst & Israël logo

Crescas heeft per november 2020 de agenda-functie van KUNSTENISRAËL overgenomen. Daarmee bieden we een podium aan de Israëlische kunst die in Nederlandse theaters en musea en bij andere organisaties voor kunst en cultuur te zien is. Israëlische kunst behoort tot de wereldtop en verdient een prominente plek in de Nederlandse kunstwereld, in alle genres, van dans tot muziek en van literatuur tot de beeldende kunsten.

De Nederlandse musea zijn afgelopen week weer opengegaan! En het Joods Historisch Museum opent meteen met de prachtige tentoonstelling Forget & Remember van het kunstenaarsduo Gil & Moti.

In deze tentoonstelling onderzoekt het koppel de achtergrond en migratiegeschiedenis van hun Joods-Israëlische families aan de hand van de verzamelingen van hun ouders. Zo portretteren ze op creatieve en kritische wijze de complexiteit van hun geboorteland Israël.

In Forget & Remember zijn Gils vader Yitzhak en Moti’s moeder Naomi de hoofdrolspelers. Met een door de kunstenaars zelf ontwikkelde audiotour en video's wordt de bezoeker meegenomen in de verhalen van én over hen en hun zeer verschillende verzamelingen: de vader van Gil heeft een collectie alledaagse objecten die hij zelf gebruikt of op straat heeft gevonden. De verzameling van Moti's moeder bestaat uit schilderijen van beroemde Israëlische immigrantenkunstenaars uit de periode 1930-1970. Samen schetsen deze verhalen de complexe totstandkoming, ontwikkeling en huidige situatie van de staat Israël. Gil & Moti: "We hebben beiden kortgeleden een ouder verloren. Tijdens de ‘social distancing’ realiseerden we ons dat dit de laatste kans zou kunnen zijn om onze nog levende ouders vragen te stellen die we eerder niet durfden te stellen. Dit is ons meest persoonlijke en autobiografische werk tot nu toe en zou op geen enkel ander moment gemaakt kunnen zijn."

Gil Nader (1968) en Moti Porat (1971) staan bekend om hun maatschappelijk geëngageerde werk, waarin ze de verhouding tussen individuen, groepen en de invloed van sociale normen onderzoeken. Hun eigen identiteit als Joodse, homoseksuele, (ex)Israëlische immigranten vormt daarbij het uitgangspunt. Het stel leeft zoveel mogelijk als één entiteit: Gil & Moti zijn altijd samen, kleden zich identiek en delen één bos sleutels, één portemonnee en één telefoon. In verschillende kunstprojecten onderzochten ze hoe hun Joods-Israëlische identiteit zich verhoudt tot die van Arabieren in Europa en de Palestijnse gebieden.

Voor The Dutch Volunteers (2014-2016) gaven ze hun Israëlische nationaliteit op voor de Nederlandse om vrijwilligerswerk te kunnen doen in voor Israëli’s verboden delen van de Palestijnse gebieden. Sinds 1998 wonen ze in Rotterdam. In 2001, net na de legalisering van het ‘homohuwelijk’, trouwden ze met een uitbundige performance, The Gil & Moti Wedding Project, en gingen op huwelijksreis in het stadhuis, waar ze tien dagen lang in een groot bed in de centrale hal verbleven.

Met een toegangsbewijs kun je alle tentoonstellingen van alle locaties van het Joods Cultureel Kwartier bezoeken. Tevens heb je gratis toegang tot alle evenementen (tenzij anders aangegeven). Museumkaarthouders hoeven geen entreebewijs aan te schaffen.

Type:
tentoonstelling
Wie:
Joods Historische Museum
Waar:
Nieuwe Amstelstraat , Amsterdam
Wanneer:
zaterdag 5 juni 2021 - zondag 28 november 2021

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.