Kunst en cultuur

Crescas maakt een keus uit het aanbod aan kunst en cultuur waarvoor je in deze coronatijd het huis niet uit hoeft.

Gepubliceerd op: 12 maart 2021

Op 26 februari 1971 werd in Houston (Texas) een uniek kunstwerk aan de openbaarheid prijsgegeven: de Rothko Chapel, veertien duistere schilderijen aan de wanden van een asymmetrisch achthoekig gebouw.
De Rothko Chapel heeft geen religieuze binding of betekenis - het is een plek waar iedereen, ongeacht zijn of haar geloof, een intense ervaring en spirituele rust kan vinden.

Jeroen de Baaij (1987), kunstliefhebber, recensent en hoofdredacteur van het online kunstmagazine //Vensters schreef voor dat medium het artikel De Hogere Sferen van de Rothko Kapel.

“Alles is contrast. Anders dan anderen te zijn is de voorwaarde van ons zelfbehoud.”

Carry van Bruggen (1881-1932) was een van de meest indrukwekkende denkers in de Nederlandse letteren, maar weinig mensen lezen vandaag de dag nog haar romans, laat staan haar filosofie. Waarom moeten wij haar werk blijven lezen? En wat maakt haar filosofische ideeën over individualisme en collectivisme zo relevant voor onze hedendaagse maatschappij?
In een nieuwe aflevering van Grote Denkers duiken schrijver en regisseur Bo Tarenskeen, neerlandicus Saskia Pieterse en filosoof en schrijver Khadija Al Mourabit in het gedachtegoed van dwarsdenker Carry van Bruggen.

Je kunt het gesprek via een gratis livestream bijwonen via onderstaande link.

In de Joodse Bibliotheek van Crescas zijn achttien boeken van Carry van Bruggen aanwezig die je daar gratis kunt lezen of downloaden.

Type:
debat
Wie:
de Balie
Waar:
online
Wanneer:
donderdag 25 maart 2021
Tijd:
20.00 uur

In maart 2020 lanceerden de Anne Frank Stichting en Every Media het online Anne Frank videodagboek, een nieuwe manier om het levensverhaal van Anne Frank bij jongeren wereldwijd onder de aandacht te brengen.
Dit videodagboek werd uiteindelijk een vijftiendelige YouTubeserie gebaseerd op het dagboek van Anne Frank, en was zowel nationaal als internationaal een groot succes met meer dan één miljoen views voor de eerste aflevering. De YouTube-serie eindigt op het moment dat Anne en de andere onderduikers op 4 augustus 1944 werden gearresteerd.

De NTR heeft van deze YouTubeserie voor NPO Zapp een tv-bewerking gemaakt. De eerste vijf afleveringen van Het Videodagboek van Anne Frank zijn gemaakt met materiaal uit de YouTube-serie, verrijkt met archiefmateriaal om het verhaal in een bredere context te plaatsen.

Rond 4 en 5 mei worden drie nieuwe afleveringen uitgezonden, waarin de periode ná 4 augustus 1944 in beeld wordt gebracht. Daarin filmt Anne niet meer zelf, maar kijken we door haar ogen naar de laatste zes maanden van haar leven in de kampen, een aaneenschakeling van ontberingen, vernederingen, ziekte en dood, en volgen haar gedachten over de gebeurtenissen om haar heen.

De laatste afleveringen van het Anne Frank videodagboek zijn gebaseerd op het boek Na het Achterhuis van Bas von Benda-Beckmann. Daarin wordt, op basis van diepgravend archiefonderzoek en beschikbare getuigenissen, zo precies mogelijk gereconstrueerd wat er na de arrestatie op 4 augustus 1944 is gebeurd met de acht onderduikers van het Achterhuis, een interpretatie van het verhaal zoals Anne dat verteld zou kunnen hebben.

Als kijker volg je Anne Frank, gespeeld door Luna Cruz Perez, vanaf 29 maart 1944. Ze is 14 jaar en zit dan al ruim anderhalf jaar ondergedoken, samen met haar ouders Otto en Edith, zus Margot, Auguste en Hermann van Pels, hun zoon Peter en Fritz Pfeffer. Anne filmt zichzelf en de gebeurtenissen in het Achterhuis, kijkt terug op de tijd vóór de onderduik, vertelt over de oorlog en deelt haar diepste gedachten en gevoelens. Het videodagboek eindigt op 4 augustus 1944, de dag van de arrestatie.

Het videodagboek van Anne Frank is een coproductie met Every Media en kwam tot stand met medewerking van de Anne Frank Stichting. Het videodagboek is vanaf 28 maart 2021 te zien op NPO Zapp.

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.