Synagogues: Marvels of Judaism

Gepubliceerd op: 2 december 2021

Synagogues
Marvels of Judaism

Leyla Uluhanli

New York: Rizzoli, 2021
Aantal blz.: 288
ISBN: 9780847866502

Meer dan zestig bijzondere synagoges van over de hele wereld worden in dit fraai uitgevoerde boek besproken, zowel vanuit het oogpunt van de architectuur als van de historische ontwikkeling. 

Van de belangrijkste archeologische vindplaatsen in het Heilige Land tot de Joodse gebedshuizen in Europa, Noord-Afrika, Rusland, de Kaukasus, Israël en de Nieuwe Wereld, van de oudste tot de meest innovatieve. Meesterwerken zoals Frank Lloyd Wright's Beth Sholom Synagoge in Elkin's Park, Pennsylvania, de Grand Synagogue in Parijs, Temple Emanu-El in New York en de Neue Synagogue in Dresden komen allemaal aan bod en worden in al hun in prachtige details in beeld gebracht.

Vooraanstaande wetenschappers bespreken in boeiende essays de verschillende architectonische stijlen die de rijke, complexe en vaak tragische geschiedenis van de synagoges weerspiegelen. Edward van Voolen, voormalig conservator van het Joods (Historisch) Museum in Amsterdam, schrijft over synagoges in West-Europa van Spanje tot Scandinavië, waarin onder meer Berlijn, Parijs, Venetië en Praag aan de orde komen, en uiteraard ook Amsterdam vertegenwoordigd is met de Esnoga en de nieuwe liberaal Joodse synagoge in Amsterdam.
Aaron Hughes, een autoriteit op het gebied van Joodse studies, verzorgt de inleiding en belicht de algemene geschiedenis van de synagoge en het liturgische meubilair, van zilveren menora's en textiel tot de gebeeldhouwde houten kasten en de lichtornamenten voor het 'neer tamid', de eeuwig brandende vlam. 

Ontwerpster Leyla Uluhanli werd geboren in Bakoe, Armenië. In 2005 opende ze haar eigen ontwerpstudio in de Russische hoofdstad Moskou. Ze heeft tal van prestigieuze projecten op haar naam staan. Ze werkt voornamelijk in Europa en het Midden-Oosten. Haar belangstelling voor de combinatie design en architectuur bracht ze in 2017 samen in haar boek Mosques: Splendors of Islam.

Bekijk hier ons gerelateerde cursus aanbod

Diklah Zohar Item in samenwerking met Genootschap voor de Joodse Wetenschap in Nederland. Het Genootschap voor de Joodse Wetenschap in Nederland is opgericht in 1919 in navolging van soortgelijke genootschappen in het buitenland, die voortkwamen uit de traditie van de Wissenschaft des Judentums. Van oudsher organiseert het genootschap lezingen waarin joodse wetenschap in de ruime zin van het woord centraal staat. Er worden lezingen gehouden over joodse cultuur, religie, geschiedenis, literatuur, medische onderwerpen, fysica, filosofie, muziek, of een combinatie daarvan. Het genootschap organiseert 6 à 7 lezingen per jaar. Deze worden altijd op zondag gehouden. De contributie bedraagt € 25 per jaar. meer informatie: genootschapjoodsewetenschap.nl
Kunst in antieke synagogen

Al vanaf het begin van het archeologisch onderzoek in Israël was het aantal synagoges die er werden opgegraven overweldigend. Wat op de moderne beschouwer nog verrassender kan overkomen, zijn de...

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.