Kort nieuws van heinde en ver

Onze wekelijkse knipseldienst met min of meer recente of opmerkelijke berichten uit binnen- maar vooral buitenlandse media.

Gepubliceerd op: 11 november 2021

Dinsdag 9 november was de nationale herdenking van de Kristallnacht: op Youtube is de livestream Welkom bij de Kristallnacht herdenking 2021 ​9 November terug te zien. De herdenking van deze georganiseerde pogrom vond plaats in de Portugese Synagoge in Amsterdam. 

Tijdens de plechtigheid spraken Vera Bergkamp, voorzitter van de Tweede Kamer, en Ronny Naftaniël, voorzitter van het Centraal Joods Overleg. Micha Gelber, die als kind concentratiekamp Bergen-Belsen overleefde, werd geïnterviewd door journaliste Margalith Kleijwegt.
De presentatie was in handen van Tamar Efrati, voorzitter van de CIDI jongerenorganisatie CIJO. De muzikale omlijsting werd verzorgd door Tony Overwater en Maarten Ornstein.

Terwijl een 120-koppige Israëlische delegatie onder aanvoering van premier Naftali Bennett zich afgelopen week bij de wereldleiders voegde voor de CPO26 klimaattop in Glasgow, werken tal van Israëlische wetenschappers, ondernemers, activisten, opvoeders, geestelijken en kunstenaars aan het begrijpen en aanpakken van de wereldwijde klimaatcrisis en de gevolgen daarvan.

"We zijn het punt voorbij waarop we ons kunnen afvragen of klimaatverandering echt plaatsvindt en wie er schuld aan heeft. De echte vraag is nu of we doorgaan met hetzelfde 'normaal' dat onze ouders, grootouders en overgrootouders ons hebben gegeven of dat we klaar zijn voor een nieuw normaal waarbij we de technologie en kennis die we hebben kunnen inzetten om de schade die we al hebben aangericht te vertragen, en misschien zelfs terug te draaien", aldus geowetenschapper Beverly Goodman-Tchernov, op de afbeelding aan het werk aan de oever van de Dode Zee.

Lees verder in het artikel 20 Israelis leading the way out of the climate crisis op Israel21C.

Uit de ruïnes van het getto van Warschau komen overblijfselen van het verzet tevoorschijn, dankzij geavanceerde geowetenschappelijke instrumenten en een team dat vastbesloten is de verschrikkingen uit de geschiedenis niet te laten vervagen.

Lees meer op C|net: How science is helping unearth an 80-year-old Holocaust mystery.

Vrijdagmiddag 12 november gaat in Brussel de documentaire Auschwitz. Ons verhaal in voorpremière. Zes getuigenissen van Auschwitz-overlevenden uit Nederland en België komen daarin op indrukwekkende wijze in beeld. De gesprekken werden gevoerd door de Nederlandse theoloog Herman Teerhöfer (1975), die op zijn website Leven met en na Auschwitz zijn motivatie uiteenzet.
De documentaire vormt de opening van het driedaags evenement 'Remember 75+' dat van 12 -14 november plaatsvindt in Brussel (met Nederlandse, Franse en Engelse ondertiteling) en daarna onder meer zal worden gebruikt voor educatie over de Sjoa op middelbare scholen.
De trailer van de film is te zien op de website van de stichting Smolinski.

Time flies, zeggen we weleens: zondag 28 november wordt alweer het eerste kaarsje op de chanoekia aangestoken! En dan komen ook de latkes weer op tafel. The Nosher ontdekte The Weirdest Ways People Eat Latkes, en waarom ook niet...

Voor wie nog even een opfrisser nodig heeft voor het recept voor latkes: onze online cursus De Joodse keuken heeft het voor je, mét een heerlijk plaatje van goudbruine, krokante klassieke latkes!

Wie via HBO series kijkt, heeft wellicht de Amerikaanse satirische black comedy televisieserie Succession wel eens gezien. Adrien Brody, we kennen hem in de rol van Wladimir Szpylman in Polanski's The Pianist, stapt daarin in de huid van investeerder Josh Aaronson. Lees meer in Adrien Brody plays target of antisemitism on HBO’s ‘Succession’.

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.