Expositie: Architect Michel de Klerk

Gepubliceerd op: 30 november 2023

Museum Het Schip in Amsterdam heeft een grote overzichtstentoonstelling samengesteld rond het oeuvre van Michel de Klerk. Deze Nederlandse architect staat voor eeuwig in de boeken als de inspirator van de Amsterdamse School.

Honderd jaar na het overlijden van Michel de Klerk viert de tentoonstelling zijn talent en zijn enorme, nog altijd voortdurende invloed. De Klerk was niet alleen een idealistisch en visionair architect die kunstwerken schiep om in te wonen, maar ook een groot kunstenaar in bredere zin. Zijn tekeningen en toegepaste kunst spreken nog altijd tot de verbeelding.

Michel de Klerk werd in op 24 november 1884 geboren als zoon van de diamantwerker Joseph Leman de Klerk en moeder Rebekka Roeper. Hij was het 25ste kind in deze omvangrijke Joodse familie. Hij bezocht de lagere school en later de ambachtsschool, en kwam toen hij veertien jaar oud was in dienst bij de vermaarde architect Eduard Cuypers.

Cuypers maakte in die tijd naam als ontwerper van diverse stationsgebouwen. Zijn architectenbureau stond aan de wieg van de Amsterdamse School in Nederland. Ook in toenmalig Nederlandsch-Indië heeft zijn visie op de architectuur zijn sporen nagelaten. Vooral omdat hij, ondanks de vernieuwende aanpakt, oog bleef houden voor lokale bouwkunst.

Beeld De Dageraad: Aquilo, via Wikimedia Commons CC BY-SA 3.0

Persoonlijk leven
Tijdens zijn tijd bij Cuypers maakte Michel de Klerk onder meer kennis met Joan van der Meij en Piet Kramer. Op persoonlijk vlak leerde hij op het bureau Lea Jessurun kennen. Zij was de secretaresse van Cuypers. Het stel trouwde en kreeg twee kinderen.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn Lea en haar zoon Edo vermoord in de concentratiekampen. Haar oudste zoon Joost overleefde de oorlog. Michel de Klerk was toen al overleden. Hij stierf op 24 november 1923, zijn verjaardag, aan de gevolgen van longontsteking.

Grote invloed
Ondanks zijn korte leven was zijn invloed op de de Nederlandse architectuur enorm. Zijn belangrijkste werken zijn de Het Schip aan het Spaarndammerplantsoen en De Dageraad, dat hij samen met Piet Kramer ontwierp. Hoewel dit woningbouwprojecten waren voor twee socialistische coöperaties, kun je je urenlang verliezen in de details van beide wooncomplexen. Vooral Het Schip staat symbool voor de Amsterdamse School.

De tentoonstelling in Het Schip besteedt ter gelegenheid van de honderdste sterfdag van Michel de Klerk aandacht aan zijn rijke oeuvre, inspiratiebronnen en leven in het Amsterdamse bohemien- en kunstenaarsmilieu van de jaren twintig.

De expositie is nog te zien tot en met 1 september 2024. Kijk voor meer informatie op de website van Amsterdamse School Museum Het Schip.

Beeld Het Schip: Janericloebe - Eigen werk. Via Wikimedia Commons CC BY 3.0

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.