Lara Bongard en de geschiedenis van een oud sjabbat-tafelkleed

Gepubliceerd op: 11 mei 2023

In het Kunstkabinet van het Joods Museum in Amsterdam is een kunstproject te zien over de geschiedenis van een oud sjabbat-kleed.

In 2019 krijgt de Vlaamse kunstenares Lara Bongard een honderd jaar oud sjabbat-tafelkleed. Het is het enige overgebleven erfstuk van haar Joodse, Oost-Europese voorouders.

Het tafelkleed maakt haar nieuwsgierig naar haar Joodse achtergrond. Bongard gaat op zoek naar haar familiegeschiedenis om zo haar eigen identiteit en plaats in de wereld beter te begrijpen. Een geschiedenis die haar grootouders bewust voor hun nazaten verborgen hebben gehouden.

Zoektocht
De zoektocht brengt haar naar Oekraïne en Israël, waar ze sporen van de verdwenen wereld van haar voorouders vindt. Deze sporen vertaalt ze in foto's, textiel, geluid en tekeningen. Ze combineert ze met archiefmateriaal en verweeft ze met Jiddisje verhalen, symbolen en mythologieën tot een multimediaal kunstwerk.

Lara Bongard, The girl who crossed the river with a tablecloth is tot en met 1 oktober 2023 te zien in het Joods Museum.

Entreeprijzen en openingstijden staan op de website van het Joods Cultureel Kwartier.

Beeld: Lara Bongard, Cheshvan (2020), via JCK

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.