De Joden van Oekraïne

Van greppel tot voorgrond

Gepubliceerd op: 17 maart 2022

Anatoly Hirschfeld in sjoel

Journaliste Rachel Levy en regisseur David Djindjikhachvili maakten in 2019 de documentaire Van greppel tot voorgrond: Joden in de Oekraïne, waarin de invloedrijke Joodse zakenman Anatoly Hirschfeld centraal staat. Naar eigen zeggen is hij geen oligarch (inmiddels een besmette benaming), maar wel een groot zakenman en politicus, die zijn Joodse identiteit niet onder stoelen of banken steekt. Door zijn ogen zien we van binnenuit hoe het tegenwoordig is gesteld met Joden in Oekraïne.

Op zondag 7 juni 2020 was bij Crescas een gesprek te zien met de makers van de documentaire. Ook de hele film kan nog steeds online worden bekeken.

De documentaire werd gedraaid kort nadat Volodymyr Zelensky de eerste Joodse president van Oekraïne was geworden. Nog geen drie jaar later is ook voor Joden het leven in Oekraïne onherkenbaar veranderd nu van alle kanten het Russische leger oprukt.
De documentaire heeft daardoor een extra lading gekregen en is meer dan de moeite waard om (nog eens) te bekijken.

De Joden van Oekraïne: van greppel tot voorgrond

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.