De Joden van Oekraïne

Van greppel tot voorgrond - Docu en interview

Gepubliceerd op: 2 juni 2020

Documentaire met nagesprek

In 2019 kreeg Oekraïne met Volodymyr Zelensky voor het eerst in de geschiedenis een Joodse president. Een opmerkelijke keus, als je weet dat dit stukje van de wereld in de negentiende en twintigste eeuw het toneel is geweest van virulent antisemitisme. Diverse media besteedden de afgelopen jaren verschillende malen aandacht aan Oekraïense Sjoa-overlevenden die er nog altijd niet voor uit durven komen dat ze Joods zijn.
Tegelijkertijd vonden verschillende religieuze, culturele en politieke stromingen die nu van belang zijn in de Joodse wereld, juist in Oekraïne hun oorsprong. Dit alles roept de vraag op: hoe zit dat nu, met de Joden in Oekraïne?

Anatoly Hirschfeld is zakenman, Joods en politicus met een zetel in het parlement van Oekraïne. Hirschfeld zet zich vanuit die functie in voor de wederopbouw van zijn land na de val van het communisme, en vanuit zijn Joodse identiteit beschouwt hij de zorg voor het Joodse leven in Oekraïne als een belangrijke opdracht.
In feite belichaamt Hirschfeld een scala aan aspecten van het leven in de voormalige Sovjetrepubliek. Zakelijk gezien gaat het hem niet zo goed sinds Rusland en Oekraïne met elkaar in conflict zijn, en de toekomst van Joden in een land dat al eeuwenlang wordt geplaagd door hevig antisemitisme ziet er ook niet erg rooskleurig uit. het feite dat president Volodymyr Zelensky Joodse roots heeft, doet daar niets aan af.

Hirschfelds familiegeschiedenis, die in wezen de geschiedenis van de Joodse gemeenschap in Oekraïne is, verklaart wat hem drijft, zowel op het terrein van het handelsklimaat als op sociaal gebied.

Journaliste Rachel Levy en regisseur David Djindjikhachvili maakten de documentaire 'Van greppel tot voorgrond: Joden in de Oekraïne', waarin de invloedrijke Joodse zakenman Anatoly Hirschfeld centraal staat. Naar eigen zeggen is hij geen oligarch, maar wel een groot zakenman en politicus, die zijn Joodse identiteit niet onder stoelen of banken steekt. Door zijn ogen zien we van binnenuit hoe het tegenwoordig is gesteld met Joden in Oekraïne.

Zondag 7 juni 2020 om 20:00, vertelden Rachel Levy en David Djindjikhachvili speciaal voor Crescas via Zoom over de totstandkoming van de film. Hier de opname van dat gesprek:

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.