Joods leiderschap in tijden van verandering

Een vierdelige cursus over de emancipatie van de Joden in Europa

Gepubliceerd op: 16 december 2021

De Joodse geschiedenis van de twintigste eeuw zag zowel de grootste triomf als de grootste tragedie: de stichting van de staat Israël en de Sjoa. Maar wat ging er aan deze gebeurtenissen vooraf? De Israëlische historicus David Vital (1927) wijdde er zijn magnum opus aan: het boek is een schatkamer vol fascinerende en onbekende details over de geschiedenis van de Joden in vrijwel alle Europese landen, van het einde van de achttiende eeuw tot het begin van de Tweede Wereldoorlog.

In de vierdelige cursus Joods leiderschap in tijden van verandering. Een politieke geschiedenis van Joden in Europa 1789-1939 krijg je inzicht in de moeizame relatie tussen Joden, "een volk zonder eigen grondgebied" en Europa, waar nationalistische sentimenten steeds vaster voet aan de grond kregen. De uitdaging om met behoud van eigenheid voor burgers en staat te worden geaccepteerd werd steeds groter. De Joodse leiders zagen zich voor een schier onmogelijke opgave geplaatst, een strijd die ze uiteindelijk niet konden winnen.

Docent en historicus Peter Steenwijk heeft zijn verhaal verdeeld over vier tijdsperiodes, van het moment waarop de Joodse kwestie op de Europese agenda kwam tot de vernietiging van de Joodse gemeenschap tussen 1933 en 1939.

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.