Joods leiderschap in tijden van verandering

Een vierdelige cursus over de emancipatie van de Joden in Europa

Gepubliceerd op: 16 december 2021

De Joodse geschiedenis van de twintigste eeuw zag zowel de grootste triomf als de grootste tragedie: de stichting van de staat Israël en de Sjoa. Maar wat ging er aan deze gebeurtenissen vooraf? De Israëlische historicus David Vital (1927) wijdde er zijn magnum opus aan: het boek is een schatkamer vol fascinerende en onbekende details over de geschiedenis van de Joden in vrijwel alle Europese landen, van het einde van de achttiende eeuw tot het begin van de Tweede Wereldoorlog.

In de vierdelige cursus Joods leiderschap in tijden van verandering. Een politieke geschiedenis van Joden in Europa 1789-1939 krijg je inzicht in de moeizame relatie tussen Joden, "een volk zonder eigen grondgebied" en Europa, waar nationalistische sentimenten steeds vaster voet aan de grond kregen. De uitdaging om met behoud van eigenheid voor burgers en staat te worden geaccepteerd werd steeds groter. De Joodse leiders zagen zich voor een schier onmogelijke opgave geplaatst, een strijd die ze uiteindelijk niet konden winnen.

Docent en historicus Peter Steenwijk heeft zijn verhaal verdeeld over vier tijdsperiodes, van het moment waarop de Joodse kwestie op de Europese agenda kwam tot de vernietiging van de Joodse gemeenschap tussen 1933 en 1939.

Bekijk hier ons gerelateerde cursus aanbod

Jessica Roitman Item in samenwerking met Genootschap voor de Joodse Wetenschap in Nederland. Het Genootschap voor de Joodse Wetenschap in Nederland is opgericht in 1919 in navolging van soortgelijke genootschappen in het buitenland, die voortkwamen uit de traditie van de Wissenschaft des Judentums. Van oudsher organiseert het genootschap lezingen waarin joodse wetenschap in de ruime zin van het woord centraal staat. Er worden lezingen gehouden over joodse cultuur, religie, geschiedenis, literatuur, medische onderwerpen, fysica, filosofie, muziek, of een combinatie daarvan. Het genootschap organiseert 6 à 7 lezingen per jaar. Deze worden altijd op zondag gehouden. De contributie bedraagt € 25 per jaar. meer informatie: genootschapjoodsewetenschap.nl
Asjkenazische en Sefardische Joden in Amsterdam...

De Sefardische gemeente Amsterdam was in de 17e eeuw toonaangevend in de westelijke diaspora. Gedurende de 17e eeuw was het de moedergemeenschap voor de rest van de Sefardische nederzettingen in...

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.