Klassiekers van de Joodse studies

Voor deze reeks lezingen koos historicus Bart Wallet opnieuw een aantal toonaangevende werken uit de Joodse geschiedwetenschap.

Gepubliceerd op: 22 oktober 2020

Op 24 november gaat de tweede reeks lezingen 'Klassiekers van de Joodse Studies' van start. En opnieuw maken we gebruik van Zoom - Bart vertelt, de aanwezigen luisteren én kunnen vragen stellen.

  • In aflevering 1 van Klassiekers van de Joodse studies behandelt Bart Out of the Ghetto, the Social Background of Jewish Emancipation, 1770-1870, waarin Jacob Katz (Magyargencs, 1904 - Jeruzalem, 1998) de ingrijpende veranderingen schetst in de Joodse wereld van de achttiende en negentiende eeuw.
    Aanmelden voor de lezing Van het Getto naar de moderne wereld, dinsdag 24 november om 20.00 uur, op onze website.

  • Voor aflevering 2 van Klassiekers van de Joodse studies koos Bart The Jewish Century (2006) van de Amerikaanse historicus Yuri Slezkine (Moskou, 1956), die poneert dat de moderne tijd niets minder is dan "De Joodse Eeuw".
    Volg Bart in zijn zoektocht naar de argumentatie van Slezkine in de lezing Joden als de nieuwe standaard, dinsdag 1 december om 20.00 uur.

  • A Traveling Homeland. The Babylonian Talmud as Diaspora (2015) van Daniel Boyarin (Asbury Park, NJ, 1946) vormt de kern van aflevering 3 van Klassiekers van de Joodse studies. Vanwege zijn originele en inspirerende manier van denken en vaak gewaagde stellingnames wordt hij gezien als een van de goeroes in het veld van Joodse studies.
    In de lezing De Talmoed als het Joodse thuisland, dinsdag 8 december om 20.00 uur, laat Bart je zien hoe Boyarin de diaspora, de Joodse geschiedenis en het Joodse heden ziet.

  • Voor Aflevering 4 van Klassiekers van de Joodse studies koos Bart The Jewish Enlightenment (2011) van Shmuel Feiner (Tel Aviv, 1955). In zijn boek geeft deze de Israëlische historicus een zeer breed overzicht van de haskala, de ‘Joodse verlichting’.
    In de lezing De Joodse verlichting, dinsdag 15 december om 20.00 uur, laat Bart zien dat The Jewish Enlightenment niet alleen een historische studie is, maar ook een visie formuleert op het jodendom van vandaag.

  • Voor de lezing Messianisme in het jodendom, aflevering 5 en tevens de laatste van de serie Klassiekers van de Joodse studies, gebruikt Bart The Messianic Idea In Judaism And Other Essays on Jewish Spirituality (1971) van Gerhard Scholem (Berlijn, 1897-Jeruzalem, 1982). Volgens deze Israëlische geleerde vormen messianisme en kabbala de ruggengraat van het Jodendom en bieden daarmee een verklaring voor de grote Joodse bewegingen van de vroegmoderne en moderne tijd.
    In zijn lezing op dinsdag 22 december om 20.00 uur ga je met Bart op zoek naar Scholems visie en kijk je naar de houdbaarheid daarvan.


Wil je je alvast inlezen? Hieronder de gebruikte boeken op een rijtje.

  1. Jacob Katz: Out of the Ghetto, the Social Background of Jewish Emancipation, 1770-1870. New York: Syracuse University Press, 1998.
  2. Yuri Slezkine: The Jewish Century. Princeton: Princeton University Press, 2006.
  3. Daniel Boyarin: A Traveling Homeland. The Babylonian Talmud as Diaspora. Philadelphia: University Of Pennsylvania Press, 2015.
  4. Shmuel Feiner: The Jewish Enlightenment. Philadelpha: University Of Pennsylvania Press, 2011.
  5. Gerhard Scholem: The Messianic Idea In Judaism And Other Essays on Jewish Spirituality (1971). New York: Schocken Books, 1971.

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.