De Talmoed als het Joodse thuisland

Klassiekers van de Joodse Studies

De derde aflevering in de serie: Klassiekers van de Joodse studies met historicus Bart Wallet.

De Talmoed als het Joodse thuisland

Boek: Daniel Boyarin, A traveling homeland: The Babylonian Talmud as Diaspora, 2015.

Daniel Boyarin is een van de goeroes in het veld van Joodse studies. Hij heeft talloze fans, maar er zijn er ook velen die hun wenkbrauwen fronsen bij zijn vaak gewaagde stellingnames. Dat hij een origineel en inspirerend denker is, daar is iedereen het wel over eens. Veel van Boyarins grote thema’s komen bijeen in zijn boek over de Babylonische Talmoed: filologie, antropologie, maar vooral diasporastudies. Wat betekent het dat joden een diaspora vormen? Welke impact heeft het om deel uit te maken van een diaspora- gemeenschap? Aan de hand van de Talmoed laat Boyarin op prikkelende wijze zien, hoe hij de Joodse geschiedenis en het Joodse heden ziet.

Bart Wallet

Dr. Bart Wallet (1977) studeerde geschiedenis en Hebreeuws aan de Universiteit van Amsterdam. Hij is universitair docent politieke geschiedenis aan de Vrije Universiteit en doceert tevens bij de...
Meer informatie

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.