De toekomst van de Joodse studies

In Klassiekers van de Joodse studies IV neemt historicus Bart Wallet de toekomst van zijn vakgebied onder de loep

Gepubliceerd op: 15 september 2022

Voor de vierde keer heeft historicus Bart Wallet een serie lezingen samengesteld waarvoor toonaangevende werken uit de Joodse geschiedwetenschap het uitgangspunt vormen.

In Klassiekers van de Joodse studies IV onderzoekt hij de toekomst van Joodse studies aan de hand van vijf invloedrijke boeken.

Binnen het vakgebied Joodse studies voltrekt zich een verandering in de manier waarop er naar de geschiedenis van Joden en jodendom wordt gekeken. Allerlei vragen doen zich voor: kan je eigenlijk wel over een continue Joodse geschiedenis spreken? Hoe onderzoek je het wezen van Joodse cultuur? Joodse literatuur is mainstream geworden, is er nog wel plek voor "Jewish literary studies"? In de wetenschap zijn in de loop van de tijd vele kritische theorieën over Joden en Joodse cultuur gevormd die wel een frisse blik kunnen gebruiken, en in de laatste lezing worden de nieuwe denkers, de nieuwe ideeën en de grote ontwikkelingen behandeld, de rabbijnen, schrijvers, wetenschappers en intellectuelen en hun kijk op Joodse politiek, geschiedenis, herinnering en literatuur tot religie, identiteit en gemeenschap.

In de lezingen wordt duidelijk waarom het voor (post)moderne Joden zo belangrijk en betekenisvol is dat de Joodse studies opnieuw worden geformuleerd en urgent gemaakt voor het bredere maatschappelijke debat.

Op onze website kun je je per lezing inschrijven of, met korting, voor alle vijf.
Je vindt er ook informatie over de boeken die Bart per lezing behandelt.

Bekijk hier ons gerelateerde cursus aanbod

Jessica Roitman Item in samenwerking met Genootschap voor de Joodse Wetenschap in Nederland. Het Genootschap voor de Joodse Wetenschap in Nederland is opgericht in 1919 in navolging van soortgelijke genootschappen in het buitenland, die voortkwamen uit de traditie van de Wissenschaft des Judentums. Van oudsher organiseert het genootschap lezingen waarin joodse wetenschap in de ruime zin van het woord centraal staat. Er worden lezingen gehouden over joodse cultuur, religie, geschiedenis, literatuur, medische onderwerpen, fysica, filosofie, muziek, of een combinatie daarvan. Het genootschap organiseert 6 à 7 lezingen per jaar. Deze worden altijd op zondag gehouden. De contributie bedraagt € 25 per jaar. meer informatie: genootschapjoodsewetenschap.nl
Asjkenazische en Sefardische Joden in Amsterdam...

De Sefardische gemeente Amsterdam was in de 17e eeuw toonaangevend in de westelijke diaspora. Gedurende de 17e eeuw was het de moedergemeenschap voor de rest van de Sefardische nederzettingen in...

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.