Parabels van wijsheid

Een Zoomlezing over een intrigerend genre in de Talmoedische literatuur

Gepubliceerd op: 11 februari 2021

Op de afbeelding hierboven zien je het schilderij De terugkeer van de verloren zoon van de Spaanse kunstenaar Bartolomé Esteban Murillo (1617-1682). De oude vader is dolgelukkig zijn doodgewaande jongste zoon weer in de armen te sluiten, terwijl in de verte de trouwe oudste zoon thuiskomt van het land.

De parabel van de verloren zoon is een van de bekendste van de talloze stichtelijke korte verhalen die rabbijnen in het Galilea van de eerste eeuw vertelden, met de bedoeling dat de toehoorder zich identificeert met het verhaal en inzicht krijgt in het probleem. Juist ogenschijnlijk doodgewone gebeurtenissen uit het dagelijkse leven dienen als metafoor voor de wijze les die eruit kan worden getrokken.
Als je dit toepast op de parabel van de verloren zoon komt de vraag op waarom je zou moeten feestvieren als de losbol van de familie na jaren terugkeert. Het antwoord: omdat er altijd ruimte is voor vreugde als wat zoek is, wordt hervonden.

In de Zoomlezing Parabels van wijsheid verken je samen met docent Eric Ottenheijm de vorm en functie van parabels en ontdek je hoe je ze moet lezen en begrijpen. Zouden wij anno 2021 op basis daarvan onze eigen parabels kunnen schrijven?

Tijdens de Zoomlezing Parabels van wijsheid op woensdag 17 maart om 20.00 uur leer je de metaforen herkennen waarin de onderliggende betekenis van de verhaaltjes vervat is, en kun je je eigen verbeeldingskracht inzetten om jouw eigen wijsheid in woorden te gieten.

Wil je meedoen met Parabels van wijsheid? Registreer je op onze website. Na ontvangst van je aanmelding ontvang je per mail de inloggegevens voor Zoom.

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.