Asjkenazische Joden en de Bijbelse Israëlieten

Gepubliceerd op: 9 maart 2023

In zijn lezing Asjkenazische Joden en de Bijbelse Israëlieten vertelt onderzoeker en auteur Jits van Straten over zijn onderzoek naar de herkomst van vooral de Asjkenazische Joden.

Aan de orde komen de sociale verschillen tussen de Bijbelse Israëlieten en de Asjkenazische Joden en het verschil tussen Duits-Joodse en Oost-Europees-Joodse geschiedschrijving en de gevolgen daarvan. En waarom spreken Oost-Europese joden Jiddisj?

Om deze en andere vragen te beantwoorden, maakte Van Straten gebruik van de vakgebieden archeologie, demografie (migratie en groeisnelheid), genetica en taalkunde, zei hij in een interview met de nieuwswebsite Edestad. “De onopgeloste vragen waren voor mij de drijfveer voor het schrijven van het boek. Ik hoop dan ook dat dit boek geholpen heeft om de lezer een beter begrip van de vroege ontwikkeling van het vroege Asjkenazische jodendom te geven.”

Wetenschappelijk onderzoek
Aan het begin van de jaren negentig maakte Jits van Straten de Hebreeuwse bevolkingsgegevens toegankelijk van onder andere de gemeente Amsterdam. Voor stamboomonderzoekers die geen Hebreeuws konden lezen een belangrijke steun bij hun werk.

Daarnaast begon van Straten in 1993 aan zijn onderzoek naar de herkomst van de Asjkenazische Joden en hun getalsmatige ontwikkeling. Volgens hem een interessant onderwerp, omdat hierover een meningsverschil bestaat in de literatuur. Asjkenazische Joden en de Bijbelse Israëlieten: De Vroege Demografische Ontwikkeling van de Oost-Europese Asjkenazische Joden is zijn meest recente publicatie. Dit onderzoek omvat zowel geschiedkundige, taalkundige, genetische als archeologische aspecten.

Deze lezing vervangt de eerder aangekondigde lezing Asjkenazische en Sefardische Joden in Amsterdam van de zeventiende eeuw. Jessica Roitman, hoogleraar Joodse Studies aan de VU in Amsterdam, heeft helaas door drukte moeten afzeggen. In Jits van Straten hebben we een boeiende vervanger gevonden. Voor zijn lezing op 12 maart bij Crescas zijn nog plaatsen beschikbaar.

Ashkenazic Jews and the Biblical Israelites is het Engels verschenen bij uitgeverij De Gruyter, Berlijn/Boston 2021

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.