Bijbels Hebreeuws

Bijna hetzelfde als het moderne Hebreeuws, maar toch ook heel anders

Gepubliceerd op: 21 juli 2022

In het nieuwe cursusseizoen kun je Bijbels Hebreeuws leren op drie niveaus.
Bijbels Hebreeuws lijkt in veel opzichten op het moderne Hebreeuws, maar er zijn ook duidelijke verschillen. De meest opvallende is de woordvolgorde in de zin. Modern Hebreeuws loopt prettig in de pas met het Nederlands: onderwerp, werkwoord, lijdend voorwerp (de vrouw aait de kat). Het Bijbels Hebreeuws volgt de zinsbouw die in Semitische talen gangbaar is: werkwoord, onderwerp, lijdend voorwerp (aait de vrouw de kat).

Bijbels Hebreeuws beginners
Voor je zover bent dat je deze verschillen kunt onderscheiden moet je eerst de Hebreeuwse medeklinkers en klinkers leren herkennen en uitspreken. Daarna ga je woordvormen (zelfstandig naamwoord, werkwoord) onderscheiden, maak je een begin met werkwoorden en leer je andere onmisbare zinselementen.
Geloof het of niet: voor je het weet ben je in staat een tekst te ontcijferen.
Docent Hannah Neudecker koos daarvoor het Bijbelboek Ruth, een van de vijf feestrollen uit Tenach waarin het verhaal wordt verteld van de Moabitische Ruth die zich aansloot bij de Israëlieten en door haar huwelijk met Boaz de overgrootmoeder van koning David werd.
Het lezen van Ruth is voor beginners absoluut een uitdaging, en snel gaat het zeker in het begin niet, maar aan het einde van de lessen ben je al een heel eind!

Bijbels Hebreeuws lichtgevorderden
Wie de beginnerscusus heeft afgemaakt, is klaar voor de volgende stap: het uitbouwen van je kennis van woordvormen, werkwoordstammen, voornaamwoorden en voor- en achtervoegsel en je bent gewend geraakt aan de zinsbouw van het Bijbels Hebreeuws.
Het Bijbelboek Ruth waarmee je al was begonnen, is nog lang niet uit, dus daar ga je mee verder. Je zult merken dat het lezen en begrijpen ervan nu al beduidend gemakkelijker is.

Voor beide cursussen heb je het boek Grammatica van het Bijbels Hebreeuws van I.P. Lettinga nodig (bij voorkeur de [twaalfde editie][1], maar in ieder geval niet ouder dan de achtste druk).

Bijbels Hebreeuws gevorderden
Docent Karel Jongeling koos voor zijn lessen het leven van koning David zoals dat beschreven staat in het Bijbelboek Sjemoeël II. Hoofdstuk 13 gaat over de perikelen rond David Ha-Melech en zijn zoons Absalom en Amnon en dochter Tamar die eindigen in een familietragedie.
In de lessen lees je eerst de tekst en analyseer je de structuur van de zinnen en de woorden. Daarna bekijk je enkele commentaren, te beginnen natuurlijk met Rasji; immers, grote Joodse geleerden hebben de teksten uit Tenach intensief bestudeerd en in commentaren hun eigen inzichten opgeschreven.

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.