Recept: Marokkaanse visballetjes voor Rosj Hasjana

Gepubliceerd op: 9 september 2020

Ook wie niet van Marokkaanse afkomst is, zou dit recept uit de Marokkaanse keuken geweldig vinden. Speciaal voor Rosj Hasjana en heel Joods: visballetjes in een verrukkelijke saus. Je hoeft er niet eens lang voor in de keuken te staan!

15 minuten voorbereidingstijd
30 minuten koken
Goed voor vijf personen

Ingrediënten
Voor de visballetjes:
- 350 gr witvis, gemalen (gebruik geen foodprocessor, snij de vis gewoon met een mes in smalle reepjes.
- 1 ui, fijn gesnipperd
- 2 tenen knoflook, uitgeperst
- een halve tot een hele groene chilipeper, fijngesneden
- 1 ei
- koriander, handvol
- peterselie, handvol
- 1/2 tl kurkuma
- 1/2 tl komijn
- 1 tl zout 1
- 2 el paneermeel
- snufje bakpoeder

Voor de saus:
- 2 rode paprika's, gesneden
- 1 groene chilipeper, gehakt
- 1 teen knoflook, uitgeperst
- 4 grote tomaten
- 4 tl tomatenpuree
- 1/2 tl suiker
- 1 tl zoet paprikapoeder
- 1/2 citroen, zonder pitjes, in zeer kleine stukjes gesneden
- olijfolie
- 2 glazen water
- zout (naar smaak)

  • Meng alle ingrediënten voor de visballetjes tot ze een samenhangende massa vormen. Maak balletjes ter grootte van een golfbal; je zou er uiteindelijk ongeveer 25 moeten hebben.
  • Schenk een scheutje olijfolie in een pan en bak de visballetjes op matig vuur aan beide kanten heel licht - zodat ze een beetje kleur krijgen (ze hoeven niet helemaal gaar te zijn). Opzij zetten.
  • Doe in dezelfde pan nog twee eetlepels olijfolie, voeg de reepjes rode paprika en de gehakte groene chilipeper toe. Bak die tot ze een mooie kleur krijgen, voeg dan de knoflook en citroen toe en bak het mengsel nog 3 à 4 minuten.
  • Voeg de gesneden tomaten, suiker en de rest van de kruiden toe, plus zout en peper naar smaak. Laat het geheel ongeveer vijf minuten koken.
  • Voeg de tomatenpuree toe, meng die goed en laat de saus koken tot hij erg dik wordt. Voeg dan het water toe en laat de saus opnieuw aan de kook komen.
  • Voeg de visballetjes toe en kook op laag vuur ongeveer 15 tot 20 minuten.
  • Haal de pan van het vuur en strooi de koriander over het gerecht. Je kunt het serveren met witte rijst of couscous. Het is ook heerlijk met een dikke snee verse challe en een flinke scheut tahin.

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.