Kunst en cultuur

Cultureel en maatschappelijk moois en boeiends, live en online.

Gepubliceerd op: 21 juli 2022

Naomi Safir werd in 1971 geboren in Montevideo (Uruguay) en woont en werkt in Tel Aviv. Zij studeerde schilderkunst aan het Instituut voor Kunst in Bat-Yam maar pas op haar 35ste ontdekte zij zichzelf als kunstenaar. De vreugde van die gewaarwording is te terug te zien in haar werk: vrolijk, kleurrijk, energiek. Elk werk begint met een foto of een schets die ze maakt terwijl ze op straat is. Daarna transformeert ze die eerste opzet tot een monumentaal schilderij dat mede door het brede kleurenpalet vaak onder popcultuur wordt gerangschikt.

Summer Night of Jewish Music

Celliste Maya Fridman en het Jewish Amsterdam Chamber Ensemble (JACE) geven een zomerconcert rond het thema Oekraïne. Deelnemende JACE musici zijn contrabassist Jesse Feves, gitarist Jessy Hay, violist Dmitry Ivanov, klarinettist Michel Marang, pianist Joy Schechter, countertenor Amit Yungman en violist Michail Zemtsov.

De donaties die je toevoegt aan je entreebewijs komen ten goede aan Oekraïens-Joodse musici. 

Voorafgaand aan het concert vindt een informele receptie plaats. LET OP: helaas is toegang voor rolstoelen gebouwtechnisch niet mogelijk.

Type:
muziek
Wie:
Jewish Music Concerts
Waar:
Prinsessegracht 26, Den Haag
Wanneer:
zondag 28 augustus 2022
Tijd:
15.00 - 16.30 uur

Mene mene tekel oefarsin, "Geteld, geteld, gewogen en verdeeld", het is een raadselachtige spreuk die tijdens een feest van de Babylonische koning Belsazar, zoon van Nebukadnezar, op een muur verscheen. Tot op de dag van vandaag worden in het Nederlands de eerste twee woorden, 'mene tekel', gebruikt als je iets wilt aanduiden als een dreigende waarschuwing, en ook de uitdrukking 'een teken aan de wand' en 'gewogen en te licht bevonden' vinden hun oorsprong in dit verhaal uit het Bijbelboek Daniël (deel 1, hoofdstuk 5).

Voor Joden hebben de woorden ook een veel diepere betekenis, schrijft My Jewish learning in het artikel What the “Writing on the Wall” in the Book of Daniel Really Means.
Om die te begrijpen schetst My Jewish learning eerst de achtergrond waartegen dit stukje Bijbelse mythologie zich afspeelt, en verbindt het vervolgens met onze tijd: wees beducht op de tekenen aan de wand - ze voorspellen niet veel goeds.

Avraham - Avi - Applestein zag het levenslicht in 1956 in Haifa. Hij studeerde psychologie in Zwitserland en specialiseerde zich in lichaamsgerichte psychotherapie. Applestein woonde ruim twintig jaar in Duitsland en was lange tijd bestuurslid van de Joods Liberale Gemeente in Keulen. In zijn lezing vertelt hij over het leven van zijn ouders, beiden Sjoa-overlevenden, en bespreekt hoe hun ervaringen ook hem hebben beïnvloed.

Avi's ouders Reuven en Miriam groeiden op in Polen; ze waren tieners toen ze in 1942 door de nazi's naar concentratiekampen werden gedeporteerd. Aan het eind van de oorlog hadden ze elk zes kampen, waaronder Auschwitz-Birkenau, Bergen-Belsen en Dachau, en een dodenmars overleefd. Vrijwel alle familieleden van Reuven en Miriam werden vermoord in de Sjoa. Reuven en Miriam ontmoetten elkaar in een kamp voor ontheemden en emigreerden in 1948 naar Israël.
Beiden gingen op hun eigen manier om met de gruwelen van de Jodenvervolging. Hun kinderen moesten zelf leren omgaan met het trauma van hun ouders.

De voertaal van de lezing is Engels. Registreer je kosteloos via de link hieronder.


Type:
lezing
Wie:
Arolsen Archives
Waar:
online
Wanneer:
donderdag 28 juli 2022
Tijd:
18.00 uur

Hadassah Magazine, het tijdschrift van de Hadassah Women's Zionist Organization of America, signaleert een toename in orthodox-Joodse films en series. Ze zijn de afgelopen tien jaar zó in de mode geraakt dat je al bijna kunt spreken van een nieuw genre. Ze zijn populair, ook buiten de Joodse wereld, maar er zijn ook kritische geluiden te horen: de streamingdiensten en Hollywood geven een negatief beeld van charediem.
Lees meer in Are We in a Golden Age of ‘Haredi’ Television?.

Het Jewish Museum, gevestigd aan de Museum Mile in New York City, is een museum op het kruispunt van kunst en Joodse cultuur voor mensen van alle achtergronden. Het museum heeft niet echt een online bezoek opgezet, maar je kunt wel lekker grasduinen in de collectie. Veel van de objecten die onder The Collection te zien zijn, hebben een vaak uitvoerige beschrijving. 

Voice in the Wilderness: Music as Salvation. Muziekjournaliste Basia Jaworski schreef op haar blog Basia Con Fuoco een mooi verhaal over celliste Anita Lasker-Wallfisch (1925) en haar zoon Raphael (1953), die een CD uitbracht met Joodse muziek.

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.