kunst en cultuur

tentoonstelling én de beste DJ van de wereld

Gepubliceerd op: 14 oktober 2021

Museum Sjoel Elburg

Van 8 oktober 2021 tot en met 8 januari 2022 presenteert Museum Sjoel Elburg de tentoonstelling 'Judaica² – ceremoniële objecten van Jet Naftaniel-Joëls en Piet Cohen'. Van Jet Naftaniel-Joëls zijn kunstobjecten van textiel en fibers te zien. Van Piet Cohen zijn de objecten vervaardigd uit zilver en roestvrij staal.

Beide kunstenaars hebben een deel van hun oeuvre gewijd aan ceremoniële objecten voor Joodse rituelen thuis en in de synagoge.

Jet Naftaniel-Joëls

Jet Naftaniel-Joëls (1950) werd aan de Rietveld Academie te Amsterdam opgeleid tot graficus en schilder. Aanvankelijk werkte ze als illustrator. Vanaf 1989 specialiseerde ze zich in het maken van ceremoniële kunstobjecten uit textiel. Deze kunstobjecten zijn tentoongesteld en aangekocht door verschillende nationale en internationale musea. In december 2011 was zij een van de kunstenaars die deelnamen aan de grote overzichtstentoonstelling Jodendom. Een wereld vol verhalen in de Nieuwe Kerk te Amsterdam. Jet krijgt regelmatig opdrachten van particulieren.

Piet Cohen

Piet Cohen (1935) studeerde in Nederland voor meubelmaker en in Israël voor industrieel ontwerper. In 1960 rondde hij deze studie af in Amerika. In 1970 kwam hij terug naar Nederland, waar hij zijn eigen bureau begon voor het ontwerpen van consumptiegoederen. Tussen 1979 en 1991 gaf Piet les aan de Rietveld Academie in Amsterdam. Vanaf 1993 ontwikkelde hij zich tot toonaangevend ontwerper van moderne Joodse ceremoniële objecten. Zijn ontwerpen zijn wereldwijd in diverse musea te bezichtigen.

Aanwezig

Jet Naftaniel-Joëls zal een aantal middagen van 13.00-16.00 uur aanwezig zijn in Museum Sjoel Elburg, zodat bezoekers haar kunnen ontmoeten.
Zaterdag 23 oktober 2021
Zaterdag 13 november 2021
Woensdag 1 december 2021
Zaterdag 18 december 2021
Woensdag 29 december 2021

Expositie

Speciaal voor deze expositie maakte cineast Frans Sellies van beide kunstenaars een korte documentaire, waarin zij vertellen hoe hun werk tot stand komt. Ook geven zij een toelichting over enkele geëxposeerde objecten.

Type:
tentoonstelling
Wie:
Museum Sjoel Elburg
Waar:
Graaf Hendriksteeg 2, 8081 CH Elburg
Wanneer:
vrijdag 8 oktober 2021 - zaterdag 8 oktober 2022
Tijd:
Zie link voor afwijkende tijden

David Guetta beste dj van de wereld

De Franse dj David Guetta, met een Joods-Marokkaanse vader en een Belgische moeder, werd op 13 oktober 2021 uitgeroepen tot de beste dj tijdens het Amsterdam Dance Event. Hij prolongeert daarmee de plek die hij verleden jaar al veroverde. Zoals vaker in de afgelopen jaren ging de strijd tussen Guetta en de Nederlandse dj's Martin Garrix en Armin van Buuren. Zij  eindigden op plek twee en drie. Voor Guetta is het de derde keer dat hij de meeste stemmen van het publiek heeft gekregen: behalve dit en vorig jaar won hij ook in 2011.

illustratie: CC BY 3.0

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.