Nieuw boek: De pianiste

Roman

Gepubliceerd op: 8 december 2022

De pianiste

Elfriede Jelinek

Amsterdam: Querido, 2022
Aantal blz.: 320
ISBN: 9789021462400

Ook als luisterboek verkrijgbaar

Ook als e-book verkrijgbaar
Vertaald door: Tinke Davids (1933-2015)
Oorsponkelijke titel: Die Klavierspielerin

"Erika Kohut, pianolerares, stormt als een wervelwind naar binnen in de woning die ze deelt met haar moeder." Zo begint De pianiste, de klassieker van Elfriede Jelinek, winnaar van de Nobelprijs voor Literatuur, die nog grotere bekendheid kreeg door de film van Michael Haneke, met Isabelle Huppert.

De roman is het verhaal van het gespleten leven van Erika, die probeert te ontsnappen aan de verstikkende symbiose waarin ze met haar moeder leeft. Zonder dat die het weet bezoekt ze peepshows, bespiedt ze hoeren, wordt ze een voyeur en laat ze zich seksueel vernederen door haar leerling Walter – de enige vorm van liefde die de schijnbaar gevoelloze Erika kent, is masochisme.

Al direct vanaf de verschijning, inmiddels bijna veertig jaar geleden, zorgde het boek voor de nodige ophef. 

Elfriede Jelinek (Mürzzuschlag, 1946) groeide op in Wenen en studeerde theaterwetenschappen, kunstgeschiedenis, piano, orgel en compositie. Ze is een veelzijdig auteur, schrijft proza, gedichten, toneelstukken en filmscenario’s. Beroemd werd ze met de romans De pianiste (1986, verfilmd door Michael Haneke) en Lust (1989). 

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.