Concert: De liederen van Bertolt Brecht

Gepubliceerd op: 26 oktober 2023

De liederen van Bertolt Brecht zijn misschien actueler dan je lief is. Op zondagmiddag 5 november geven Hanneke Evink en Juul Beerda een concert in Synagoge Winterswijk.

In zijn liederen dreef Bertolt Brecht de spot met de economische omstandigheden van de jaren dertig, met bazen en knechten, met uitbuiting en klassenstrijd. Dit thema van mensen die zomaar beslissen over het leven van anderen, kwam later regelmatig terug in zijn werk.

Brecht werkte veel samen met de componisten Hanns Eisler en Kurt Weill. Hanneke Evink en Juul Beerda vertolken deze liederen in een eigen stijl. Hanneke Evink is een gerenommeerde zangeres met een breed repertoire. Zij maakte onder meer naam met haar vertolking van de Mauthausenliederen. Juul Beerda begeleidt haar op de accordeon. Behalve als musicus is hij ook actief als tekstschrijver voor theaterproducties.

Kristallnacht-herdenking
De muzikale middag in de synagoge van Winterswijk staat in het teken van de Kristallnacht-herdenking. In de nacht van 9 op 10 november 1938 werden in heel Duitsland Joden aangevallen. Er werden 1400 synagogen in brand gestoken en gesloopt, 7500 winkels en bedrijven van Joden vernield. In die nacht en de dagen erna zijn 400 Duitse Joden vermoord. De naam Kristallnacht verwijst naar de glasscherven waarmee de straten waren bezaaid.

Na die directe aanval op Joodse inwoners probeerden duizenden van hen Duitsland te ontvluchten. Die vluchtelingen kwamen ook bij Winterswijk de grens over. In veel gevallen werden ze teruggestuurd. Plaatselijk was een lokaal comité actief bij de al dan niet legale opvang van de vluchtelingen.

Mirjam Schwarz van Synagoge Winterswijk vertelt voorafgaand aan de Brechtliederen het verhaal over die vluchtelingen in Winterswijk, in het bijzonder over één van hen.

Toegangskaarten zijn vooraf te koop bij boekhandel Kramer aan de Wooldstraat in Winterswijk. Reserveren per email kan ook, via: [email protected]
De toegang bedraagt 12,50 euro.

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.