Lezing: Quilts van Marlène, thema’s uit de Tora

Lezing door rabbijn Shmuel Katz

Gepubliceerd op: 17 augustus 2023

Quilts van Marlène, thema’s uit de Tora is een verzameling van 26 handwerkdekens, waarin Marlène Sanders verschillende thema's uit de Tora behandelt.

De dekens zijn geïnspireerd op markante momenten uit het heden en verleden in de eeuwenoude Joodse traditie en op diepgaande studie van de Tora. Ze zijn niet bedoeld als dekens voor op bed, maar zijn zogenoemde ‘art quilts’. Die hebben dezelfde functie als schilderijen aan de muur.

De dekens waren eerder in 2017 te zien bij een expositie in Museum Sjoel Elburg. "Als ik in de Tora een zin lees die ik niet begrijp, dan zoek ik het commentaar daarop. Als ik de uitleg heb gevonden, dan zoek ik verder naar nog een uitleg en nog een uitleg", vertelde Sanders in een interview voor de website van Sjoel Elburg. “Het is een uitdaging om dat zo te doen dat de afbeelding binnen de Joodse wet blijft, binnen de halacha.”

In de quilt 'Menorah' bijvoorbeeld, vertegenwoordigen de zeven takken van de kandelaar de zeven holtes in het gezicht. In het doek 'Het ritme van de schepping' manifesteren zich de zeven scheppingsdagen in al hun niveaus. Elke kleur staat voor één dag. Marlène maakt in de quilt 'De spin' duidelijk dat, ook al hebben de mensen een hekel aan spinnen, er een reden is voor alles wat leeft. Die symboliek is ook terug te vinden in het gebruik van de kleuren en het materiaal.

Op zondag 27 augustus 2023 geeft rabbijn Shmuel Katz uit Amsterdam een lezing over de bijzondere symboliek die Marlène Sanders in haar quilts heeft verwerkt. Door niet alleen goed te kijken, maar ook te luisteren, gaat de diepere betekenis meer leven. Deze lezing is een unieke gelegenheid om niet alleen meer te weten te komen over de quilts van Marlène Sanders, maar ook over de Tora.

Locatie: Synagoge-museum, Kerkstraat 36 Coevorden.
Entree: € 7,50, en € 5,- voor Vrienden van SSC, inclusief een kop koffie of thee.
De expositie is nog in het Synagoge-museum te zien tot 27 september 2023. Daarna gaan de doeken terug naar Israël.
Aanmelden vooraf is wenselijk. Dit kan door een email te sturen naar [email protected]

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.