Boek: Gustav Mahler

Een Joodse vreemdeling

Gepubliceerd op: 18 mei 2023

Gustav Mahler
Een Joodse vreemdeling

Chaim den Heijer

Amsterdam: Amphora Books, 2023
ISBN: 9789064461798

De Joodse achtergrond van de geniale componist en dirigent Gustav Mahler (1860-1911) bepaalde zijn leven in het tijdperk van het fin de siècle. Het virulente antisemitisme ervoer hij als een loden last.

De anti-Joodse sentimenten die heersten eind negentiende begin twintigste eeuw, belemmerden de carrière van Gustav Mahler. Zijn werk werd zelfs als minderwaardig beschouwd. Zoals Mahler zelf vaak memoreerde, voelde hij zich overal een vreemdeling, nergens gewenst. Zowel collega-musici als het publiek hadden weinig op met zijn werk als componist. Daarom componeerde hij als de cultuurhuizen in de zomerperiode waren gesloten.

Als dirigent voorzag hij in zijn levensonderhoud. Lange tijd had hij een positie als dirigent aan de Hofopera van Wenen, maar kreeg die pas nadat hij zich bekeerde tot het katholicisme. In de laatste periode van zijn leven keerde het tij en groeide langzaam de waardering voor zijn werk. In de jaren nul van de vorige eeuw dirigeerde hij enkele keren een uitvoering van zijn eigen werk door het Concertgebouworkest in Amsterdam. 

Chaim den Heijer benadert in zijn nieuwste boek Gustav Mahler, een Joodse vreemdeling Mahlers leven en zijn muziek vanuit een Joodse invalshoek. In de vele biografieën die over Mahler zijn verschenen, kwam die Joodse context nauwelijks aan bod. Om die goed te begrijpen, beschrijft de auteur uitgebreid de tijdgeest van het fin de siècle. Den Heijer slaagt er zo in een completer beeld te schetsen van de mens Gustav Mahler. De toegevoegde Joodse dimensie verdiept de empathie voor Mahler en zijn muziek.

Gustav Mahler, een Joodse vreemdeling is verschenen bij uitgeverij Amphora Books.

Prijs paperback: € 32,50.

Chaim den Heijer (1947) woont in Israël en speelde van jongs af aan piano. Hij studeerde economie aan de Universiteit van Amsterdam en volgde een opleiding aan het Hilversums Conservatorium. Gedurende zijn leven ontwikkelde hij een grote liefde voor de muziek van Gustav Mahler. Het jaar 2010 markeerde de 150ste verjaardag van Gustav Mahler en Theodor Herzl, beiden genieën van Joodse afkomst. In dat jaar publiceerde Den Heijer het boek Herzl en Mahler, raakvlakken.

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.