Boeken en ander nieuws voor lezers en boekenwurmen

Gepubliceerd op: 18 februari 2021Irene Butter

Amsterdam: Uitgeverij Balans, 2020
Aantal blz.: 318
ISBN: 9789463820998

Ook als e-book verkrijgbaar
Vertaald door: Maaike Post, Arjen Mulder
Oorsponkelijke titel: Shores beyond Shores

Zelden of nooit is een indringender verhaal geschreven over de zwerftocht van een kind door de oorlog. Irene Butter was zes jaar toen ze met haar familie vluchtte uit Berlijn en in Amsterdam terechtkwam. Irene werkte als jong meisje in de crèche van de Hollandsche Schouwburg, waar de opgepakte Joden van Amsterdam werden verzameld. Ze werd met haar familie naar Westerbork gedeporteerd en uiteindelijk doorgestuurd naar Bergen-Belsen. Met onvoorstelbare moed en kracht ging ze de donkerste tijd in: de kampbarakken, de honger, de dood om haar heen. Reni was veertien toen ze in januari 1945 werd uitgeruild tegen Duitse gevangenen. Vermagerd en vernederd tot op het bot, maar ondanks alles hoopvol.
Toen Irene Butter (1930) op 25 december 1945 aankwam in New York, werd haar geadviseerd over de oorlog te zwijgen en alleen maar aan de toekomst te denken. Veertig jaar lang hield ze haar mond, maar uiteindelijk besloot ze haar verhaal te vertellen. In Reni’s reis kruipt Irene Butter in aangrijpende en ontroerende scènes in de huid van het kind dat ze ooit was. De lezer leeft intens mee door de nooit eerder vertelde details en de enorme zeggingskracht van haar verhaal.

Irene Butter werd in 1930 in Berlijn geboren als Irene Hasenberg. Sinds 1945 woont ze in de Verenigde Staten. Na de oorlog werd het haar door haar familieleden verboden te praten over haar ervaringen, maar na veertig jaar vond ze het tijd en haar plicht eindelijk haar verhaal te vertellen, ook namens de zes miljoen tijdens de Sjoa vermoorde Joden.

Open hart
Overpeinzingen van een overlever

Elie Wiesel

Amsterdam: Meulenhoff, 2021
Aantal blz.: 106
ISBN: 9789029091466
Vertaald door: Jan Pieter van der Sterre, Reinhilde Ghoos
Oorsponkelijke titel: Open Heart

Als schrijver Elie Wiesel op 82-jarige leeftijd met spoed een hartoperatie moet ondergaan – er wordt gevreesd voor zijn leven – wordt hij voor een tweede keer geconfronteerd met zijn eigen sterfelijkheid. Als jonge jongen overleefde hij de Sjoa nadat hij op zijn vijftiende werd gedeporteerd naar Auschwitz. Dat verleden is nooit ver weg en bijna automatisch gaan zijn gedachten uit naar familieleden die tijdens de oorlogsjaren zijn weggevoerd en niet meer terugkwamen. Heeft hij in zijn boeken en in zijn publieke optredens genoeg gedaan om de oorlogsslachtoffers te blijven herinneren? En dan zijn zoektocht naar God: waar heeft die toe geleid? Is er nog hoop voor de mens?

Vol liefde en wijsheid schrijft Wiesel in Open hart over zijn kinderen en kleinkinderen en getuigt hij van zijn hoop, zijn vertrouwen en zijn liefde voor het leven. Een zeer inspirerend boek, dat aanzet tot overpeinzing van het eigen leven.

Elie Wiesel (1928-2016) werd geboren als zoon van orthodoxe Joden van Hongaarse afkomst. Op zijn vijftiende werd hij gedeporteerd naar Auschwitz. Deze ervaring is van grote invloed geweest op zijn leven en schrijverschap. Hij publiceerde meer dan veertig fictie- en non-fictieboeken, die veelvuldig zijn bekroond. In 1986 ontving hij de Nobelprijs voor de Vrede.

Lodewijk
De val van een politiek talent

Wilfred Scholten

Amsterdam: Ambo | Anthos uitgevers, 2021
Aantal blz.: 408
ISBN: 9789026343032

Ook als e-book verkrijgbaar

Lodewijk Asscher was het grootste politieke talent binnen de PvdA, maar leed bij de verkiezingen van 2017 de grootste nederlaag ooit. Asscher besloot te blijven, hij wilde revanche. In de oppositie bloeide hij op en als lijsttrekker stond hij op scherp voor de verkiezingen van maart 2021. Toch ging het mis. Zijn rol in de toeslagenaffaire nekte hem en de gedroomde comeback werd een politiek drama.

Journalist Wilfred Scholten volgde Asscher de afgelopen vier jaar bij zijn pogingen de sociaaldemocratie weer relevant te maken. Hij ontmoette een familieman, een debater en vakbekwaam parlementariër, maar zag ook een politicus die op zoek was naar een achterban, naar aandacht en macht. Wie is deze politicus met j

Joodse roots? Wat drijft hem? En waarom zag hij Mark Rutte als zijn ideale tegenstander? Scholten sprak met mensen binnen en buiten de partij en bezocht bijeenkomsten om te achterhalen wat er schuilgaat achter het gezicht dat zo weinig prijsgeeft.

Lodewijk van Wilfred Scholten, winnaar van de Brusseprijs voor het Beste Journalistieke Boek van 2013, is een onthullend portret van een stoïcijns optimist die ten val kwam, maar belooft terug te komen.

Wilfred Scholten (1964) studeerde politicologie aan de Vrije Universiteit en werkte als politiek journalist voor onder andere AT5, KRO-NCRV (Netwerk en Altijd Wat) en als freelancer voor dagblad Trouw. Hij promoveerde op Mooie Barend. Biografie van B.W. Biesheuvel, 1920-2001, een biografie van oud-premier Barend Biesheuvel. Hij kreeg daarvoor de Brusseprijs voor het Beste Journalistieke Boek van 2013.


Nieuwsberichten uit boekenland

  • Om naar uit te zien: in april verschijnt bij De Bezige Bij Brieven aan Camondo van Edmund de Waal (De haas met ogen van barnsteen).
  • Mazzel tov, mijn leven als werkstudente bij een Orthodox-joodse familie (2017) van de Belgische schrijfster Margot Vanderstraeten, wordt verfilmd. Het Franse productiehuis Other Angle Picturs heeft de filmrechten gekocht. De schrijfster vertelde erover in De nieuwsbv (NPO Radio 1) op 16 februari vanaf circa 12:45 uur.
  • In mei verschijnt Gannef, het derde deel van een trilogie van de Groningse schrijver Lammert Voos. Malterfoske verscheen in 2018, Canisius in 2020.
  • Oud-Crescascolumnist Leo Frijda attendeerde ons op het boek "… a thejl fun jener kraft" "… ein Teil von jener Kraft". Jiddische Übersetzungen deutschsprachiger Klassiker in der Zwischenkriegszeit (1919-1939) van Elke-Vera Kotowski dat in december 2020 verscheen bij Hentrich & Hentrich, The Publishing company for Jewish culture and contemporary history.

We maakten weer een virtueel rondje langs boekhandels die boeken in de uitverkoop hebben, en maakten een keuze uit de kwaliteitsramsj die we er tegenkwamen.

Tel Aviv Museum of Art visits Berlin
Modern and Contemporary Art

Raz Samira

München: Prestel Publishing, 2015
Aantal blz.: 200
ISBN: 9783791354644

In 72 werken uit de categorieën Moderne kunst, Prenten en tekeningen en Israëlische kunst biedt dit boek een breed beeld van de veelzijdige collectie van het TAMA. De focus ligt op moderne klassiekers van kunstenaars als Alexander Archipenko, Max Beckmann, Marc Chagall, Edgar Degas, Erich Heckel, Alberto Giacometti, Wassily Kandinsky, Jackson Pollock, Ludwig Meidner, Pablo Picasso, Mark Rothko, Egon Schiele en Lesser Ury, die worden aangevuld met videowerken en installaties van aanstormende Israëlische kunstenaars zoals Yael Bartana, Guy Ben-Ner, Nevet Yitzhak, Nira Pereg en Michal Helfman.
Daarnaast wordt de geschiedenis van het Kunstmuseum van Tel Aviv beschreven, vanaf het begin in een bescheiden woonhuis in 1932 tot de indrukwekkende toevoeging in 2011 en het boek biedt een kijkje in de ontwikkeling van de collectie, van de eerste werken tot de meest recente aanwinsten.
De uitgave verscheen bij de tentoonstelling in 2015 in Berlijn ter gelegenheid van vijftig jaar diplomatieke betrekkingen tussen Israël en Duitsland, en kwam tot stand in samenwerking met het Centrum Judaicum Berlin.

Wil je Tel Aviv Museum of Art visits Berlin kopen? Klik op de titel!

Raz Samira is als curator verbonden aan het Tel Aviv Museum of Art.

The Pope's Jews
The Vatican's Secret Plan to Save Jews from the Nazis

Gordon Thomas

Londen: Biteback Publishing, 2013
Aantal blz.: 336
ISBN: 9781849545068

Ook als e-book verkrijgbaar

Om de geschiedenis recht te doen moet paus Pius XII, 'de paus van Hitler' opnieuw worden beoordeeld, betoogt Gordon Thomas. Tijdens, maar vooral na de Tweede Wereldoorlog werd Pius XII en het Vaticaan verweten te veel op de hand te zijn geweest van de nazi's en niets te hebben gedaan voor de Joden. De schrijver deed nauwgezet onderzoek en ontdekte dat er een ondergronds netwerk bestond van priesters, nonnen en burgers die hun leven waagden om de Joden van Rome te beschermen. Hij kwam, vaak uit eerste hand, op het spoor van geheime gesprekken, samenzweringen, geplande moordaanslagen, vervalste documenten, quarantaines en andere uitzonderlijke acties die vanuit het Vaticaan werden aangestuurd. Thomas toont aan dat de houding van de paus en het Vaticaan in de Tweede Wereldoorlog genuanceerder lag dan algemeen wordt gedacht, en beantwoordt de vraag waarom paus Pius XII weigerde de moord op de Europese Joden te veroordelen.

Wil je The Pope's Jews kopen? Klik op de titel!Gordon Thomas (1933-2017) was een Britse politieke en wetenschapsjournalist die vele jaren in diverse functies werkzaam was voor de BBC. Van de 53 boeken op zijn naam werden er vier verfilmd. In 1999 verscheen de bestseller Gideon’s Spies: Mossad’s Secret Warriors, dat nog altijd wordt gezien als een van de meest informatieve bronnen betreffende de Israëlische veiligheidsdienst.


Het kasteel

Franz Kafka

Amsterdam: Athenaeum, 2018
Aantal blz.: 376
ISBN: 9789025305994

Ook als e-book verkrijgbaar
Vertaald door: Willem van Toorn
Oorsponkelijke titel: Das Schloss

Kafka’s ‘Het kasteel’ vertelt het verhaal van K, een jongeman die aankomt in een dorp aan de voet van een berg. Daarop staat een kasteel, in nevel en duisternis gehuld. K vertelt in een herberg dat hij de door het kasteel ontboden landmeter is. Zes dagen lang probeert hij in contact te komen met de macht van het kasteel, maar hij slaagt daar niet in. Die macht stuurt hem assistenten die hij niet kent en die hem meer last bezorgen dan gemak, maar houdt hem verder met vage formaliteiten op afstand. Elke keer dat K denkt greep te krijgen op de werkelijkheid verliest hij die weer door bizarre vernederingen en tegenslagen. Zijn dagen in het ingesneeuwde dorp leveren overigens niet alleen sombere beelden op, maar ook wonderlijke erotische en komische scenes. De macht daarboven zal hij niet bereiken; zijn laatste poging eindigt midden in een zin.

Wil je Het kasteel kopen? Klik op de titel!

ranz Kafka (3 juli 1883-3 juni 1924) groeide op in Praag, waar hij deel uitmaakte van de Duitstalige Joodse gemeenschap en aan de rand van het getto woonde. Hij bezocht het Duitse gymnasium en studeerde aan de universiteit van Praag. Daar ontmoette hij Max Brod, zijn vriend en latere biograaf. Vanaf 1908 tot 1917 werkte hij als ambtenaar bij een bedrijf dat arbeidsongevallenverzekeringen verzorgde, een baan die hij als een noodzakelijk kwaad beschouwde om zich aan het schrijven te kunnen wijden. Zijn longtuberculose, die hem in 1924 fataal zou worden, deed zich in deze tijd gelden. Gedurende zijn leven had hij enkele korte maar intense relaties, waaronder drie verlovingen, zo blijkt uit enkele postuum uitgegeven brieven. De dames waar hij mee omging komen ook indirect terug in zijn werk. Hij leidde een teruggetrokken leven, maar discussieerde veel binnen de Praagse culturele elite, mede via zijn 'ontdekker' Brod. Een reconstructie van Kafka's leven en denken is mogelijk geworden door zijn nalatenschap in de vorm van dagboeken, die hij van 1910 tot 1923 bijhield.Kafka schreef voornamelijk proza, waarvan zijn romans Der Prozess (1925), Das Schloss (1926) en Amerika (1927) de bekendste zijn. Enkele prozavertellingen als Die Verwandlung (1915), Das Urteil (1913) en In der Strafkolonie (1919) hebben later ook hun weg naar het grote publiek gevonden. Wat Kafka's werk typeert zijn tegenstellingen als weten en onwetendheid, macht en machteloosheid, loyaliteit en verraad, menselijkheid en verontmenselijking. Hij schetst labyrinten waarin individuen wanhopig naar een uitweg zoeken. De werelden die hij creëert zijn absurd, kennen een heel eigen logica en worden in een droge, zakelijke stijl beschreven. Veel van zijn werk is tijdens zijn leven onvoltooid gebleven, waardoor veel discussie mogelijk is over de bedoelingen van de schrijver. Pas in de jaren dertig van de negentiende eeuw groeide de belangstelling voor zijn werk, dat mede dankzij Max Brod postuum verscheen.

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.