Mazzel tov

mijn leven als werkstudente bij een Orthodox-joodse familie

Gepubliceerd op: 5 mei 2017

Mazzel tov
Mijn leven als werkstudente bij een Orthodox-joodse familie

Margot Vanderstraeten

Amsterdam: Atlas Contact, 2017
Aantal blz.: 336
ISBN: 9789045033853

Ook als e-book verkrijgbaar

Mazzel tov van Margot Vanderstraeten biedt een indringend, uniek inkijkje in de onbekende wereld van een gesloten orthodox-Joods gezin in Antwerpen. Zes jaar lang begeleidt de auteur de kinderen van de familie Schneider bij hun huiswerk. Via dochter Elzira en zoon Jakov krijgt ze geleidelijk toegang tot hun wereld. Hier heersen religieuze wetten en eeuwenoude tradities die de Vlaamse studente maar moeilijk kan rijmen met de tijd: de jaren negentig. Maar ook de Joodse familie wordt beproefd door de open, maar kritische werkstudente. Dat zij ongehuwd samenwoont met haar Iraanse vriend Nima wekt achterdocht. Gaandeweg winnen aan beide zijden respect, nieuwsgierigheid en humor het van verontwaardiging en verwerping. Als de kinderen afgestudeerd zijn zoekt Vanderstraeten ze jaren later in Israël en New York op.

Margot Vanderstraeten is schrijfster en journalist. Ze publiceerde vier romans: Alle mensen bijten (debuutprijs), De vertraging, Mise en place (nominatie Halewijnprijs) en Het vlindereffect, en twee interviewboeken: Schrijvers gaan niet dood (met foto's van Stephan Vanfleteren) en Het geweten van onze strafpleiters. Mazzel tov is haar eerste non-fictieverhaal.

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.