Wat is Joodse muziek?

Een reis door de Joodse muziekgeschiedenis, van het synagogale 'Avinoe malkenoe' via Gustav Mahler naar Leonard Bernstein

Gepubliceerd op: 2 juni 2022

In deze online cursus ga je met dirigent Jules van Hessen op zoek naar het antwoord op de vraag wat nu eigenlijk Joodse muziek is. Bestaat die eigenlijk wel, en hoe komt het dat we sommige muziek als 'echt Joods' ervaren?
Als een componist Joods is, is zijn muziek dat dan ook? Je kunt de vraag ook omkeren: als een niet-Joodse componist een Joods gebed op muziek zet (denk aan het Kol Nidré van Max Bruch), is dat dan tóch Joodse muziek?
Jules vertelt ook hoe sommige Joodse componisten Joodse melodieën bijna onvindbaar in hun werk wisten te verstoppen, maar als je het eenmaal weet, kun je het nooit meer 'niet weten'.

De cursus Joodse muziek bestaat uit negen video’s: een inleiding en acht filmpjes over componisten en specifieke werken.

Als je alle video's hebt bekeken en beluisterd, zul je sommige composities nooit meer met dezelfde oren kunnen horen. Maar of de kernvraag 'Bestaat er zoiets als Joodse muziek' beantwoord is?

Je kunt de cursus Joodse muziek op onze website aanschaffen en op een zelf gekozen tijdstip en in je eigen tempo volgen.

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.