Boek: Ridder zonder vrees of blaam

Het leven van George Maduro 1916-1945

Gepubliceerd op: 16 maart 2023

Ridder zonder vrees of blaam
Het leven van George Maduro 1916-1945

Kathleen Brandt-Carey

Amsterdam: Spectrum, 2016
Aantal blz.: 424
ISBN: 9789000348183

Ook als e-book verkrijgbaar
Vertaald door: Constanteyn Roelofs
Oorsponkelijke titel: Knight Without Fear and Beyond Reproach

In Buitengoed Dorrepaal in Leidschendam is een tentoonstelling te zien over George Maduro, de naamgever van het miniatuurstadje Madurodam. Daarom besteden we in onze boekenrubriek aandacht aan het boek Ridder zonder vrees of blaam van de Amerikaanse schrijfster Kathleen Brandt-Carey. Deze biografie over George Maduro verscheen in 2016 en is nog steeds verkrijgbaar.

George Maduro was aan het eind van de jaren dertig een Bekende Nederlander. Hij was de jonge, knappe zoon van een gefortuneerde Joodse familie op Curaçao en hij had in alle kranten gestaan met een studentikoze stunt om de eer van zijn familie te redden.

De bezettingstijd maakte een einde aan zijn zorgeloze leven. Op de eerste oorlogsdag onderscheidde hij zich door leiding te geven aan de moedige herovering van Villa Dorrepaal, waardoor de Duitse opmars in Nederland werd vertraagd. Dat wapenfeit kreeg grote bekendheid, waardoor ook de bezetter wist wie hij was.

George werd actief in het verzet, werd twee maal gearresteerd en ook weer vrijgelaten na zware maanden in het Scheveningse Oranjehotel. Uiteindelijk belandde hij door verraad in een Duitse gevangenis en daarna in Dachau, waar hij vlak voor de bevrijding aan vlektyfus overleed. Hij was toen 28 jaar oud.

Ter nagedachtenis aan hun enige zoon stelden zijn ouders het startkapitaal beschikbaar voor de bouw van Madurodam.

Prijs paperback: € 27,50, prijs E-book: € 14,99.

De expositie in Buitengoed Dorrepaal is nog te zien tot en met 10 mei. Het Buitengoed ligt aan de Westvlietweg 115 in Leidschendam.


Kathleen Carey werd geboren in Manhattan en groeide op in Larchmont, New York. Zij studeerde af aan de St. Lawrence University in Canton, New York. Na haar huwelijk met Reinoud Brandt verhuisde zij naar Nederland, waar zij nog steeds woont. Kathleen studeerde taalkunde aan de Universiteit van Amsterdam en heeft meer dan dertig Engelse boeken voor Nederlandse scholieren op haar naam staan. Haar biografie over oorlogsheld George Maduro is haar eerste boek voor volwassenen.

Nieuwsbrief

Volg ons en blijf op de hoogte! Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat je niks mist.

Bekijk nieuws overzicht

Doneren

Crescas kan niet zonder jouw steun. Met elke donatie, hoe klein ook, steun je onze activiteiten en zorg je dat wij nog meer voor Joods Nederland kunnen betekenen.